Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
„Нямам представа кои са хората, които ме подкрепят. Нито имам някакви отношения с тях. Нямам отношения и с хората, които не ме подкрепят. Това е израз на някаква гражданска позиция“.

Това заяви кандидатът за главен прокурор Иван Гешев минути след като Пленумът на ВСС одобри кандидатурата му. Решението на магистратите дойде след 10-часово маратонско заседание, от което близо 6 часа Гешев отговаряше на зададени му въпроси. Всичко премина под знака на протести „за“ и „против“ кандидатурата му, които блокираха центъра на София. 

С викове „Победа“ привърженици на Гешев посрещнаха новината пред ВСС (СНИМКИ)

Още утре решението на ВСС ще бъде изпратено на президента Румен Радев за обнародване, пред който има две възможности – да издаде указ за назначаването на Иван Гешев или да го върне за ново разглеждане. Второто няма да прецедент, след като вече се случи с председателя на ВАС Георги Чолаков, който бе избран след повторно гласуване.
 

БГНЕС


„Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията си по начина, по който прецени за правилен. Не се съмнявам, че този избор ще е негов, а не под външен натиск“, обяви Гешев.

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор, на ход е президентът

Пред медиите той заяви още, че уважава мнението на съдия Шекерджиев, който бе един от четирима магистрати, който гласува против, но не уважава това на председателя на ВКС Лозан Панов. „Не уважавам мнението на един друг съдия, който не се аргументира, а прочете една предварително написана реч. Без да вдигне глава от листовете. Това означава едно – че това е предварително подготвено“, смята той.
 

БГНЕС



На въпроса как се чувства след избора, Гешев отговори с една дума: „Изморен“. 

Иван Гешев се извини на софиянци заради блокираните булеварди

От своя страна настоящият главен прокурор, чийто мандат изтича в началото 2020 година, отново не даде ясен отговор на къде ще поеме професионалният му път след това. „Животът не е един мандат. Той продължава и след мандата. Ще живея“, посочи Цацаров.