Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Не бих допуснал чадър над когото и да било, заяви номинираният за главен прокурор
По време на изслушването си във Висшия съдебен кандидатът за главен прокурор Иван Гешев отправи извинение към всички жители и гости на столицата, чието придвижване е било затруднено от блокираните улици и булеварди заради протестите, съпътстващи днешното заседание на кадровиците.

Протест срещу Гешев на Орлов мост запуши София (СНИМКИ)

Извинявам се на българските граждани, че те не могат да си стигнат до работните места и да закарат децата си до детските градини“, заяви той пред магистратите.

Вече над 7 часа продължават и отговорите му на въпросите към него, с които той защитава концепцията си за управление на държавното обвинение за 7-годишния си мандат, ако бъде избран на поста. Почти толкова продължава и блокадата на основната софийска артерия Орлов мост, където протестират кандидатите на ДБ за местната власт и дори разпънаха палатки и шатри.

Сигнал за бомба във ВСС не успя да спре изслушването на Гешев

Питания към него отправи и председателят на ВКС Лозан Панов, който е сред основните противници на кандидатурата му. Той поиска от Гешев да обясни някои подробности около делото „КТБ“, по което той е обвинител и по-конкретно дали са викани за свидетели ръководителите и надзорните и контролни органи.

Въпросът предизвика намесата на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска да знае дали е редно Панов да задава подобен въпрос, при положение, че ръководеният от него съд евентуално ще гледа това дело като трета инстанция.

Две жени арестувани на Орлов мост, полицията преговаря с протестиращите

Според Гешев пък подобни въпроси целят да направят единствено „тежка“ процедурата около неговия избор, защото и без това цялата информация по това дело и публична и достъпна за всички.

Лозан Панов обаче не се задоволи с отговора и отправи нов въпрос, свързан с оплакванията на Гешев, че е станал обект на атаки от необективни медии. „По какви критерии определяте кои медии са обективни и кои – не?“, поиска да знае председателят на ВКС. „По това дали публикуват истини или лъжи!“, отговори без да се замисли Гешев, който се аргументира с опроверганата вчера информация за негови офшорни сметки, публикувана в някои сайтове.

Безпрецедентни мерки за сигурност пред ВСС за избора на Иван Гешев (СНИМКИ)

Последва и трети въпрос на Лозан Панов, който поиска да знае как Иван Гешев ще се отблагодари на настоящия прокурор Сотир Цацаров за подкрепата, който той е изразил за неговата кандидатура. На въпроса Гешев възрази с аргумента, че той е номинация на цялата Прокурорска колегия, от която част е и самият Цацаров, за което благодари за гласуването му доверие. Той отправи и благодарност към Цацаров за това, че му е гласувал доверие да бъде част от неговия добре работещ екип.

По време на изслушването Гешев засегна и темата за влошените на места отношения между съда и прокуратурата, но подчерта, че това е рядко срещано в градовете извън София. „Надявам се да не се разпростре. Този факт е констатиран от доклада по механизма за сътрудничество и проверка, не е моя констатация“, обясни той.