/ СДВР
Затварянето на кръстовището на Орлов мост от протестиращи срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор е извършено против законоустановения ред. Към момента полицията води диалог с демонстрантите да освободят кръстовището. Това стана ясно от изявление на директора на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев и зам.-директора Антон Златанов пред сградата на Висшия съдебен съвет.

"В момента две дами са задържани в района на Орлов мост
, в близост до подлеза на метрото, съобщи директорът на СДВР Георги Хаджиев. Те са отведени в Първо РПУ, където се изясняват причините за сбиването. 

Протестиращи срещу Гешев окупираха Орлов мост, зоват за палатков лагер на кръстовището (СНИМКИ)

Хаджиев и Златанов обясниха, че протестът на "Орлов мост" се провежда против правилата, тъй като не е била уведомена общината.

Днес, в деня на избора на нов главен прокурор, се провеждат два протеста - в подкрепа на Иван Гешев и срещу него. Единият е пред сградата на Висшия съдебен съвет, където в момента се провежда заседанието, и за него Общината е била уведомена. Другият пък е блокирал кръстовището на бул. Мария Луиза и "Екзарх Йосиф", както и "Орлов мост.

"На 27 септември е постъпило заявление от информационна агенция, което е съгласувано със Столична община. Заявлението беше под наслов "Марш за законност“ и има разрешение да се проведе пред сградата на ВСС. На 9 октомври е постъпило друго заявление, и защото е посочено същото място и същият час, общината не го е съгласувала. Затова общината е препоръчала на другото сдружение "Боец" да направят протеста си пред Съдебната палата. За да не се противопоставят двата протеста, сме взели такива мерки. Не може да се провеждат две масови мероприятия на едно и също място по едно и също време.", обясни Георги Хаджиев.

Безпрецедентни мерки за сигурност пред ВСС за избора на Иван Гешев (СНИМКИ)

"За всички мероприятия се вземат мерки за сигурност", категоричен бе Хаджиев. Той обясни, че на 23 септември е постъпило заявление от информационна агенция, което е съгласувано със Столична община, те са с уведомителен режим. "Заявлението е под надслов "Марш за законност" и има разрешение да се проведе този марш пред сградата на ВСС. На 9 октомври е постъпило друго такова заявление. Тъй като о посочено едно и също място, общината не го е съгласувала и препоръчала на другата организация - гражданско сдружение БОЕЦ, да проведат техния протест пред сградата на Съдебната палата. С оглед обезпечаване на сигурността и да не се противопоставят двата протеста, сме взели такива мерки", заяви още ст. комисар Хаджиев.

От СДВР бяха категорични, че и другото мероприятие на "Орлов мост" се охранява по същия начин, а засилените мерки на полицията са за осигуряване на обществения ред.

"Има две протестни мероприятия с две различни каузи. Ние сме полиция и не взимаме страна. И двете мероприятия са осигурени с достатъчно сили и средства", каза Георги Хаджиев. "На Орлов мост са хората, които са подали заявление на 9 октомври. На тях им е предложено друго място или време, но те писмено са отказали. Техните действия там се извършват против законоустановения ред. Блокирано е движението на Орлов мост, водим диалог с тях и се опитваме да ги убедим, че по този начин се пречи на свободното придвижване на всички останали жители на София", посочи и зам.-директорът на СДВР Антон Златанов. Той добави и че протестиращите там извършват администартивно нарушение, могат да им бъдат съставени актове на последващ етап и да им бъдат издадени наказателни постановления. "Всеки има право да протестира, но да спазват законите и да не пречат на другите граждани", заключи Златанов.

Сигнал за бомба във ВСС не успя да спре изслушването на Гешев

Старши комисар Хаджиев коментира и подадения сигнал за бомба в сградата на Висшия съдебен съвет. „Има постъпил анонимен сигнал за взривно устройство в сградата на ВСС. В 10.40 ч. В момента колегите проверяват обстоятелствата. В крайна сметка периметърът е проверен. Преценено е, че рискът не е голям. Същевременно държим връзка с административния ръководител на ВСС.", заяви Георги Хаджиев, който обясни, че членовете на ВСС  по закон ще подпишат декларация, че преценяват, че ще продължат работа.

"Ще продължим работата, за да установим от кой телефонен номер е подадено това злоумишлено телефонно обаждане", заключи директорът на СДВР.