/ БГНЕС
Привърженици на "Демократична България" и "Боец" разпънаха камуфлажни палатки на централното кръстовище и изнервиха шофьорите
Протест срещу номинирания за главен прокурор Иван Гешев запуши София за часове и изнерви гражданите. Симпатизанти и кандидати за местната власт от Демократична България паркираха велосипеди и разпънаха камуфлажни палатки на Орлов мост. Протестът им е незаконен, уточниха от полицията. От СДВР признаха, че предпочитат в диалог да убедят протестиращите да освободят централната артерия на столицата, отколкото със силови средства, като съзнават, че така се трупа недоволството на шофьорите и гражданите, ползващи градския транспорт.

Привърженички на ДБ на протеста пък бяха арестувани заради разгорещени страсти, завършили със сбиване на Орлов мост.

Първи кадри след женския бой на Орлов мост (ВИДЕО)

До блокадата на кръстовището се стигна заради невъзможността на противниците на Гешев да окупират сградата на Висшия съдебен съвет /ВСС/ по време на изслушването и избора му. 


Разделянето на неразрешения протест на два лъча стана заради драстичните мерки за сигурност от страна на МВР. Органите на реда не допуснаха никаква близост и досег между протестиращите срещу Гешев и неговите поддръжници от "Марша за законност". Повечето от протестиращите се отправиха към централното софийско кръстовище на Цариградско, откъдето минава основният поток превозни средства. А тези, които останаха на ъгъла на "Мария-Луиза и "Екзарх Йосиф" пък спряха за известно време движението на булеварда.

протест Орлов мост
БГНЕС

протест Орлов мост
БГНЕС

Безпрецедентни мерки за сигурност пред ВСС за избора на Иван Гешев (СНИМКИ)

"Гешев е позор", скандираха противниците му, които по време на шествието се спряха за кратко пред Народното събрание, за да викат "Мафия" и да освиркват.

До окупация с палатков лагер на Орлов мост се стигна след призиви:

"Донесете палатки, да ги разпънем тук и да направим палатков лагер".

Много от протестиращите бяха велосипедисти, а имаше и зарязани колелета, паркирани на средата на Цариградско шосе. На едно такова колело висеше табела с надпис: "Гешев убива правосъдието в България".

протест Орлов мост
БГНЕС

протест Орлов мост
БГНЕС

протест Орлов мост
БГНЕС


Оказа се, че събитието е предизборно, след като сред участниците в окупацията на Орлов мост участваха номинирани за общински съветници и кметове в столицата. Сред протестиращите днес рамо до рамо бяха кандидатът за кмет на столицата от ДБ Борислав Игнатов заедно с лицето на "Боец" Георги Георгиев, както и неуспелия кандидат за евродепутат Стефан Тафров.

Борислав Игнатов
DarikNews.bg


Още вчера обединението на бившия правосъден министър Христо Иванов, на разследвания за антисемитизъм Тома Белев и на бившия депутат от ДСБ/РБ Атанас Атанасов обяви, че прекратява предизборната си кампания и във възвание до симпатизантите си от страната ги призова да дойдат днес на протест срещу избора на Иван Гешев за обвинител номер едно.

Протестиращите пропускаха единствено линейки да преминат през кръстовището на Орлов мост, а блокадата оредя за минути след пристигането на полицейските екипи. Окупацията на центъра на София изнерви стотици столичани и се отрази на целия трафик в града, а хората закъсняваха за предварително планираните си дела през деня.

Сигнал за бомба във ВСС не успя да спре изслушването на Гешев

По време на изслушването си във Висшия съдебен съвет номинирания за главен прокурор Иван Гешев се извини на софиянци за километричните задръствания, причинени от протестите срещу кандидатурата му.

"Сега прочетох, че са блокирани централни софийски булеварди. Това едва ли може да се случи в някоя демократична страна. Лично аз ще кажа, че тези хора имат право да протестират. Ще кажа и нещо друго, че законът трябва да се спазва. Ще кажа и трето, че се извинявам на българските граждани, които заради мен не могат да си стигнат до работните места, детските градини и до училището да си вземат детето, защото съм сигурен, че друг няма да се извини“, каза Гешев.
 

протест срещу Гешев Орлов мост
Dariknews.bg

 

протест срещу Гешев Орлов мост
Dariknews.bg


Dariknews.bg

 

Dariknews.bg

 

Dariknews.bg

 

Dariknews.bg

 

Dariknews.bg