съд
съд / iStock/Getty Images
Според тях изборът му е бил публичен, но не и прозрачен
Съюзът на съдиите в България се присъедини към публичния натиск от НПО-то "Правосъдие за всеки" спрямо държавния глава по повод решението на ВСС Иван Гешев да бъде следващият главен прокурор. Съсловната организация публикува отворено писмо, в което отправя призив към Румен Радев да не подписва указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Гешев бе избран при спазване на процедурните правила и с убедително мнозинство от 20 гласа "за" на 4 гласа.

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор, на ход е президентът

Макар заседанието да продължи 10 часа, изборът формално беше публичен, но не и прозрачен", пишат от своя страна съдиите до Радев, чийто председател Калин Калпакчиев, в качеството си на шеф на съдийския състав и на САС, изненадващо освободи убиеца на български студент Джок Полфрийман близо 7 години предсрочно и до момента, повече от месец, не се е аргументирал публично за това.

"В хода на обсъждането главният прокурор Сотир Цацаров заяви недвусмислено, че решенията кой да бъде избран за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища досега са били вземани в други две сгради, а не от самия Висш съдебен съвет.

Асоциацията на прокурорите застана зад Иван Гешев и срещу уличния натиск

Подобно изказване в правовата държава изисква незабавна реакция от компетентните държавни органи, защото съдържа твърдения за опасна подмяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в съдебната власт, от които в значителна степен зависи облика й пред гражданите“, оплакват се от организацията на Калпакчиев.

Писмото на съдиите пък онагледява двоен стандарт -  самите те се оплакаха от натиск върху тях заради австралиеца, а излиза, че прилагат същия почин спрямо президента, като с писма и позиции пробват да влияят върху решението му за указа. Председателят им пък демонстрира различния аршин и по отношение на публичността - делото за бързото освобождаване на Полфрийман, осъден на 20 години затвор, мина тихомълком, без публичен анонс, че изобщо ще се състои.

Дойде времето, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор

Иначе колегите на Калпакчиев не били доволни от процедурата за избора на главния прокурор. Представянето на професионалната му биография и неговото изслушване, които не убеждавали, че той отговаря на законовите изисквания за „висок етичен стандарт“ в работата си, упорстват съдиите, въпреки отличните му атестационни оценки в работата, за което доказателство са изнесените доклади на атестационната и етичната комисии в прокурорската колегия.

Гешев: Атакуват ме засегнати от добрата работа на прокуратурата, няма да се дам

Съдиите споделяли казаното от Сотир Цацаров, че е дошъл моментът главният прокурор да бъде излъчен от средите на прокуратурата, но това трябвало да стане с насърчаване на активността на редовите прокурори да излъчват „автентичните професионални авторитети“.

Именно заради безпрецедентния натиск върху членовете на ВСС и върху Румен Радев, от Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България изпратиха съвместно становище до Европейската комисия. Преди дни и Асоциацията на прокурорите се обяви против натиска и очернянето на избрания за главен прокурор Иван Гешев.