/ БГНЕС
Недоволни от избора на Иван Гешев за главен прокурор се събраха пред сградата на президентството.

Засилено е полицейското присъствие в района. Протестиращите носят плакати с надписи: "Да изметем боклуците от власт", "Назначаването на Гешев убива правосъдието в България". Те заявиха, че довечера на същото място в 18 ч. ще се съберат отново на протест.

Блокадата на Орлов мост падна, но пак има задръстване


Вчера Пленумът на ВСС избра досегашния зам.-главен прокурор Иван Гешев за поста главен прокурор.10 часа продължи изслушването на кандидата за наследник на Сотир Цацаров и изказванията на членовете на ВСС след това. Междувременно през целия ден, протести „за” и „против” Гешев блокираха София, а полицейското присъствие в централната градска част беше изключително засилено, улици и булеварди бяха отцепeни и затворени с часове. Противниците на Гешев блокираха Орлов мост и се заканиха окупацията на възловата точка да остане цяла нощ.

Борисов: Не може да се разхождаш по Орлов мост и да говориш за върховенство на закона (ВИДЕО)

Иван Гешев бе избран след явно електронно гласуване с гласовете на 20 от членовете на ВСС. 4-ма бяха против. По закон, за да бъде избран за нов главен прокурор, са изискуеми 17 гласа. За назначаването му обаче трябва да бъде издаден указ от държавния глава Румен Радев.
БГНЕС