Иван Гешев и Сотир Цацаров
Иван Гешев и Сотир Цацаров / БГНЕС
Това е професионален избор, а не политически, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента кандидатът за главен прокурор Иван Гешев. Двамата с настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров проведоха среща с представители на Венецианската комисия, които са на посещение у нас и коментираха отказа на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването Иван Гешев, след като кандидатурата му бе одобрена от ВСС с 20 на 4 гласа.

Радев за върнатия указ: Оттук нататък отговорността е на ВСС

„Президентът е в правото си. Той изпълни Конституцията. Благодаря му, че изпълни конституционните си задължения в обозрим срок. Благодаря и на колегите от професионалната общност, които застанаха зад мен“, заяви Гешев.  

Той благодари и на всички висши магистрати, гласували „против него" и още веднъж заяви, че процедурата по избора му е била максимално прозрачна.

Депутатите призоваха партиите да не упражняват натиск върху ВСС за избора на главен прокурор

„В нито една европейска страна няма процедура, която се излъчва на живо по националната телевизия в продължение на 10 часа. Поне на мен не ми е известно“, допълни Гешев.
 

Иван Гешев и Сотир Цацаров
БГНЕС


Експерт: Аргументите на Радев да върне кандидатурата на Гешев са политически (ВИДЕО)

Във връзка с критиките на президента, че той се оказал единствената кандидатура за поста, което прави изборът му формален, Гешев отговори: „Решението колко кандидата са се взима от Прокурорската колегия. Тя се е обединила около една кандидатура. Има такава законова възможност, не е нарушение на закона. Аз не виждам проблем. Бях сам и когато бях кандидат за шеф на Специализираната прокуратура. И? Проблем ли беше?“.

След като президентът върна кандидатурата му, на ход отново е Висшия съдебен съвет.

Радев отказа да издаде указ за избрания от ВСС Иван Гешев

„Процедурата продължава по следния начин – указ на президента, който вече е факт. На второ място – обнародване на този указ в държавен вестник. Оттам насетне следва заседание на Висшия съдебен съвет. Има две възможностигласуване на кандидатурата отново, т. е. набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност – ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура“, обясни от своя страна настоящия главен прокурор Сотир Цацаров.