/ БГНЕС
Съдебният съвет носи отговорност пред обществото за оценката на професионалните и етични качества на бъдещия главен прокурор.

Това коментира президентът Румен Радев от родното си село Славяново във връзка с указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, който върна на Висшия съдебен съвет. 

Радев отказа да издаде указ за избрания от ВСС Иван Гешев

„Действията и мотивите ми са изцяло в рамките на моите правомощия. Оттук нататък отговорността е на Висшия съдебен съвет. Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощие на ВСС. Негова е и отговорността пред обществото”, подчерта държавният глава.

Депутатите призоваха партиите да не упражняват натиск върху ВСС за избора на главен прокурор

"Нека не спекулираме, нито искаме да влияем с прогнозни действия. На ход сега е ВСС", каза Радев в отговор на въпрос дали ако ВСС отново гласува за Иван Гешев президентът ще се обърне към конституционния съд.

Експерт: Аргументите на Радев да върне кандидатурата на Гешев са политически (ВИДЕО)

Президентът Радев е в селото на родителите си Славяново за литургия по случаи храмовия празник на местната църква "Св. Архангел Михаил". Литургията е отслужвана от старозагорския митрополит Киприан. По-късно се очаква президентът да говори пред жителите на селото.