Борислав Цеков
Борислав Цеков / БГНЕС, архив
Ролята на държавния глава е от второстепенен характер, думата има "правителството" на съдебната власт
Очаквано действие на президента, доминират политическите над юридическите мотиви. Това е първият коментар на доктора по конституционно право и бивш вече съветник на държавния глава - Борислав Цеков по повод отказа на Румен Радев да издаде указ за назначаването на избрания от Висшия съдебен съвет Иван Гешев за главен прокурор. Сегашният заместник на Цацаров бе предложен за поста с гласовете на 20 магистрати от ВСС срещу четирима "против" на 24 октомври.

Радев отказа да издаде указ за избрания от ВСС Иван Гешев

"От гледна точка на конституционната процедура той не е длъжен да дава конкретни мотиви за решението си. Те могат да бъдат юридически  и чисто политически. Доминират политическите мотиви. Правният довод е свързан с броя на кандидатите, но това е силно дискусионен въпрос", коментира за DarikNews Борислав Цеков.

Конституционалистът обаче припомни, че в тази процедура водещата роля се пада на Висшия съдебен съвет, а не на президента.

"Ролята му има второстепенен характер. Решаващата роля е поверена на "правителството" на съдебната система, което е ВСС.Сега предстои да видим дали то ще прегласува кандидатурата. Ако се прегласува, то вече президентът ще е длъжен да подпише указ", обясни Цеков.

По закон висшите магистрати не са притиснати от срок, който трябва да спазят за прегласуването. Могат да се съберат за повторния избор на кандидатурата на Гешев, когато те си решат.