Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / БГНЕС
Процедурата предвижда единствено прегласуване на кандидатурата, без дискусия, уточни главният прокурор
Отдавна съм казал как ще постъпя – ще гласувам отново „за“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите във връзка с предстоящия в четвъртък Пленум на ВСС, на който ще бъде прегласувана кандидатурата на Иван Гешев за негов заместник.

В четвъртък ВСС отново ще гласува за Иван Гешев

До необходимостта от повторно гласуване се стигна, след като президентът Румен Радев отказа да издаде указ за назначаване на Гешев начело на държавното обвинение, въпреки че бе избран с убедително мнозинство от 20 на 4 гласа от кадровиците. Дневният ред на заседанието в четвъртък включва две точки – обявяването на указа на държавния глава, с който той връща кандидатурата, и нейното повторно гласуване.

Иван Гешев: Изборът ми е професионален, а не политически

На въпрос дали е възможно да се стигне до нов дебат по време на заседанието, Цацаров отговори: „Въпросът не е дали аз допускам такава хипотеза, а дали Конституцията и законът я допускат. Отговорът е – не!“. Ето защо процедурата предвижда единствено прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев.

Според Цацаров не бива да се коментира въпроса дали президентът се е подал на политически натиск при вземането на своето решение. „Защо трябва да третираме направеното от президента като политически натиск или да търсим в него някакъв подтекст? Направени бяха много коментари. По обясними причини аз се въздържах от коментар. Колкото и на пръв поглед нелогично да звучи, моят отговор е такъв – защото е президент“, аргументира се Цацаров.

Радев за върнатия указ: Оттук нататък отговорността е на ВСС

Той припомни, че държавният глава дори не е бил длъжен да аргументира и мотивира взетото решение, каквото и да е то. „Чест му прави, че той го направи, и то по възможно най-открития начин“, смята главният прокурор.

Ако кандидатурата на Гешев събере 17 или повече гласа и при повторното гласуване, президентът вече не може да откаже указ за неговото назначаване. Законът обаче не предвижда срок за това. Главният прокурор не очаква да се стигне до криза. „Този президент е доказал, че няма склонността да протака и отлага нещата, или пък да прехвърля отговорност“, смята Цацаров.

Председателят на ВАС: И моят избор беше върнат от президента във ВСС

На въпрос в кои други две сгради се решава изборът на висшите магистрати, главният прокурор отговори: „Г-н Лозан Панов, в уважаваната от мен телевизия bTV посочи едната сграда – президентството. Предполагам, че той я знае“.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира и случая с новоизбрания кмет на Несебър Николай Димитров, който е обвиняем за купуване на гласове и бе транспортиран под конвой, за да положи клетва. „Ако той не беше транспортиран да положи клетва, въпросът щеше да бъде: „Защо блокирахте възможността на кмета на Несебър да положи клетва?“, каза Цацаров и подчерта, че за това не отговаря прокуратурата, а Главна дирекция „Охрана“.