Георги Чолаков
Георги Чолаков / БГНЕС
Чест прави на президента, че върна назначението на Гешев в разумен срок, каза Георги Чолаков
Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков сравни отказа на Румен Радев да подпише указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор с неговия избор, когато преди две години президентът е използвал своите пълномощия и е върнал назначението му за прегласуване от ВСС.

"Това си е негово правомощие и чест прави на президента, че го направи в разумен срок, каза той и допълни, че оттук-нататък предстои прегласуване.

Чолаков припомни процедурата, при която кандидатурата се прегласува и, ако тогава не събере необходимите гласове, се прекратява и се започва нова.

Председателят на ВАС бе сред гостите на Национална научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество", която е организирана от катедра "Правни науки" в Икономическия университет във Варна.

В цялата страна административните съдилища са изключително натоварени, смята Чолаков. Той коментира, че се отчита ръст на натовареност много по-голям, отколкото в общите съдилища. Чолаков припомни, че по тази причина през лятото Висшият съдебен съвет (ВСС) е отпуснал допълнителни бройки в административните съдилища, които са натоварени. Във Варна не са отпуснати такива бройки, защото натовареността е около и над средната за административните съдилища, обясни той.

Магистратите търсят решение за най-натоварения съд в България

Запитан за натовареността на административните съдилища с изборни дела Чолаков каза, че темата при тях в момента е много актуална. Той обясни, че все още не са изтекли сроковете за оспорване и в момента не може да каже колко дела ще бъдат образувани в страната. Чолаков каза, че следи непрекъснато броят на делата, които се образуват, защото те подлежат на касационно обжалване и ще стигнат и до ВАС. Председателят на съда допълни, че след балотажа срокът за оспорване изтича в понеделник или вторник следващата седмица и тогава ще е ясно колко дела се образуват. Той обаче допълни, че в някои съдилища има образувани по 10-11 дела, тъй като в момента вървят най-тежките производства - обжалване на решения за общински съвети. По думите му тези дела се тежки откъм фактология, преференции и формули за изчисляване на мандати.

Висока натовареност на съдиите в Административен съд Враца

Централен административен съд отдавна не е актуална тема, коментира още Чолаков. Той припомни, че преди година и половина след решение на Конституционния съд се даде възможност за промяна в административно-процесуалния кодекс и голяма част от подсъдността на делата на Върховия съд преминаха в административните съдилища, което обезсмисли идеята за Централен административен съд.

 
БТА