Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / БГНЕС
"Нека не спекулираме, че указът има мотиви. Указът няма мотиви. Има публична позиция на президента, която заслужава уважение и трябва да бъде уважена от всеки един от нас", заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред магистратите от Висшия съдебен съвет по време на обсъждането на акта на държавния глава във връзка с избора на Иван Гешев.

Пак плашат с бомби ВСС, докато обсъжда указа за Иван Гешев

"Беше използван терминът мотиви, съображения, позиция. Ако трябва да сме съвсем стриктни, мотиви няма. Този указ не съдържа каквито и да е мотиви", каза той и припомни, че същото се е случило и при връщането на указа за председателя на ВАС Георги Чолаков.

ВСС отново гласува за Иван Гешев

"И тогава кандидатурата беше върната и указът беше без мотиви.
Това обаче в никакъв случай не омаловажава казаното от президента.  В юридическия смисъл мотиви няма, но президентът направи обръщение пред медиите. Никой не омаловажава, никой не неглижира, но тази пламенна защита на фигурата на президента е просто излишна", добави Цацаров, визирайки изказалия се преди него шеф на ВКС Лозан Панов. Цацаров подчерта още, че всеки, който дава своя вот, трябва хубаво да помисли.

ВСС избира следващия главен прокурор
БГНЕС

Иван Гешев: Търси се възможност за провал на процедурата (ВИДЕО)

Главният прокурор предложи магистратите да гласуват предложението на някои от съдиите, сред които шефа на ВКС Лозан Панов,  да има нова процедура, за да се реши въпросът. 

„Ние трябва да чуем мотивите на президента и да се съобразим с тях. Ние сме длъжни да инициираме нова процедура за главен прокурор. Ако неглижираме мотивите на президента, рискуваме президентската институция да се превърне в нотариат, който слага печат върху решенията на ВСС“, аргументира се Лозан Панов, който настоя процедурата по избор на нов главен прокурор да тръгне отначало. 

Магдалинчев: ВСС не е обсъждал позицията на Радев за Гешев

Председателят на ВКС подчерта, че няма никаква пречка Иван Гешев да участва в нея. Тезата му подкрепи и съдия Атанаска Дишева.

Към мненията за нова процедура се присъедини и Цветинка Пашкунова. „Главният прокурор е един от стожерите на съдебната власт“, каза тя пред магистратите и продължи: „Ние дължим на обществото нова процедура за избор на главен прокурор“.

ВСС избира следващия главен прокурор
БГНЕС

Председателят на ВАС: И моят избор беше върнат от президента във ВСС

"Ще нарушим Конституцията и Закона за съдебната власт, ако започнем нова процедура", противопостави се Вероника Имова.

Спорът да има, или да няма нова процедура по избор на главен прокурор, продължи близо два часа, а ВСС се раздели в мненията.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се противопостави на подобно гласуване, което не е предвидено в процедурата, но прие да бъде направено.