Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев / БГНЕС
Висшият съдебен съвет не е обсъждал позицията на президента Румен Радев, който върна кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Това заяви членът на ВСС Боян Магдалинчев по БНТ.

Повторното гласуване на кандидата за главен прокурор ще се състои на 14 ноември, четвъртък.

Магдалинчев обясни, че предстоящата процедура ще се различава от тази на 24 октомври, когато Гешев беше избран с 20 гласа „за“ и 4 „против“ за нов главен обвинител на държавата.

Тогава процедурата продължи повече от 12 часа. „Сега няма да има представяне на кандидата, изслушване и задаване на въпроси, няма да има доклади. Ще има само гласуване“, уточни той и добави, че Иван Гешев няма да отговаря на въпросите, повдигнати от президента.


Иван Гешев: Търси се възможност за провал на процедурата (ВИДЕО)„Ако кандидатът за главен прокурор не събере изискуемите 17 гласа, тогава процедурата се прекратява. Стартира нова процедура с нови кандидати, в която може да се яви и Иван Гешев. Ако кандидатът за главен прокурор събере минимум 17 гласа подкрепа, ВСС изпраща веднага неговата кандидатура за издаването на указ за назначаване на главен прокурор“, подчерта Боян Магдалинчев.


Цацаров: Не очаквам криза, ще гласувам отново „за“ Иван Гешев


Той отбеляза, че президентът не е обвързан със срокове за издаването на указ за назначаването на Иван Гешев. Според Магдалинчев, президентът Радев най-вероятно няма да сезира Конституционния съд за кандидатурата на главния прокурор.

Държавният глава миналия четвъртък върна избора на Гешев с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати.
БНТ