/ БГНЕС
В четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще заседава, за да гласува отново върнатото от президента назначение на Иван Гешев за главен прокурор, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Магдалинчев: ВСС не е обсъждал позицията на Радев за Гешев

На заседанието ще бъдат обсъдени Указът на президента и ще се осъществи повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на България. Заседанието на съдиите беше насрочено още миналата седмица, още преди Държавен вестник да публикува върнатия от президента Указ за назначаването на новоизбрания главен прокурор.

Иван Гешев: Търси се възможност за провал на процедурата (ВИДЕО)

Президентът Радев върна избора с мотива, че не е имало реално състезание за поста. Гешев беше избран от ВСС в процедура без конкуренти, която беше белязана от протести, контрапротести и замерване с обвинения за намеса в работата на съдебната система.

Прокурорът лаконично коментира, че Радев е спазил Конституцията и му благодари, че е върнал избора бързо. Ако Гешев не получи 17 гласа в четвъртък, ще има нова процедура - с възможност за предлагане на нови кандидати. До момента е ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров ще гласува в подкрепа на Иван Гешев.

Цацаров: Не очаквам криза, ще гласувам отново „за“ Иван Гешев

Ако на заседанието на ВСС в четвъртък Гешев получи 17 и повече гласа, държавният глава ще е длъжен да подпише указа за назначаването му.

И този пленум на ВСС ще бъде съпроводен от протести. От Столичната дирекция на вътрешните работи съобщават, че заради планирани протестни действия в района на ул. „Екзарх Йосиф“, движението ще бъде блокирано.

Радев за върнатия указ: Оттук нататък отговорността е на ВСС

Пред централния вход на сградата на съвета ще протестират противници на кандидатурата на Гешев, организирани от гражданско движение „Боец“, а митингът на тези, които подкрепят кандидатурата на новоизбрания главен прокурор, ще бъде разположен от страната на бул. „Мария Луиза“.

В тази връзка там паркирането и движението на моторни превозни средства, трамвайни мотриси и пешеходци ще бъде временно ограничено. Възможни са временни затруднения на движението в централната градска част, което да наложи поетапно то да бъде ограничавано и възстановявано, напомнят от Дирекцията.
БГНЕС