Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов с остри нападки срещу Асен Василев, министър на финансите в служебното правителство.

От парламентарната трибуна Йорданов обвини финансист номер 1 във финансови манипулации, кражба на интелектуална собственост и нарушение на законите при управлявани от него фирми. Самият Асен Василев заяви, че зад тези обвинения вижда "дългата ръка на ДПС".

ДБ и ИБГНИ ще подкрепят правителство, което да следва посоката на служебните министри

"Човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано от лондонски съд, не трябва да бъде български министър. Когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона", заяви той.

Изказването на Йорданов бе във връзка с изявление на лидера на ДБ Христо Иванов, който преди ден заяви, че някои от министрите в служебния кабинет, сред които и този на финансите, са подходящи да останат и в следващото правителство на ИТН. Тошко Иванов заяви, че това е неприемлива намеса и даде данни за министър Асен Иванов.

Пред народните представители, той обяви, че през 2008 г. инвеститор е дал 1,5 млн. долара на фирма, чиято дейност е била продажба на самолетни билети. В нея имало четирима съдружници, а изпълнителен директор е бил именно министър Асен Василев. Инвеститорът е наливал милиони във фирмата няколко години подред, тъй като тя е била лошо управлявана и имала плачевни финансови резултати.

През цялото време зам.-председателят на ИТН бе бурно аплодиран от депутатите от ГЕРБ-СДС.

ИТН изостри тона към ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“: Водите нещата към следващи избори

"През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие, отказва да налива средства и настъпва конфликт. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата. Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора, той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, започва да развива абсолютно същата дейност като първата и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код, откраднат от компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост", разкри в Народното събрание Тошко Йорданов.

И препоръча на Христо Иванов да се "интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии".

Малко по-късно дойде и краткия коментар на самия Асен Василев. Той заяви, че всички дела по темата е спечелил пред съд в Ню Йорк и че историята циркулира в медиите още от 2013 г. "Интересно как след като три пъти идваха да ме канят за министър за предишното правителство на ИТН, сега решиха че съм силно проблемен. Тук се вижда една много дълга ръка - тази на Тошко Йорданов и на ДПС", заяви финансовият министър.