/ БТА
От "Има такъв народ" (ИТН) дадоха извънреден брифинг, а по-рано представиха и декларация от трибуната на парламента по повод вчерашните изявления на "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" и по думите им променената ситуация и обърнатата посока.

От края на миналата седмица, по покана на ИТН, всички парламентарно представени партии, без ГЕРБ-СДС, провеждат консултации за подкрепа на бъдещо управление.

ДБ и ИБГНИ ще подкрепят правителство, което да следва посоката на служебните министри

Какво се случи през тези четири дни, че "Демократична България" се отметна от своята позиция и изведнъж реши да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори? За нас това е недопустимо и неприемливо“, посочи в декларация от трибуната председателят на ПГ та ИТН Тошко Йорданов и попита какви игри се играят в 46-ото НС.

"Вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" прочете декларация от името на парламентарната група. В тази декларация бяха предявени амбиции за намеса на бъдещия състав на Министерски съвет. Четири дни преди тази декларация по инициирана от "Има такъв народ" среща тук в това Народно събрание политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на "Демократична България", каза той и уточни, че на тази среща от "Демократична България" не са имали претенции към персоналния състав на Министерски съвет.

„Ние отскоро сме в политиката и разбираме, че политиката е мръсна игра. Ние няма да играем по вашите правила! Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате“, отбеляза още той.

Малко след изказването на Тошко Йорданов от парламентарната трибуна, „Има такъв народ“ даде и брифинг пред медиите.

"Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!" да решат кой е врагът, заявиха от ИТН.

Тошко Йорданов посочи, че от ДБ и "Изправи се БГ!Ние идваме!" зависи дали и как ще продължат по-нататъшните разговори за бъдещото управление.

Предложението за премиер ще стане ясно след като ИТН получи мандат от президента

Готови са съставът и структурата на правителството на "Има такъв народ", вратата за разговори с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" е отворена, допълни той. 

Йорданов подчерта, че имената ще станат ясни след като получат от президента мандат, който самият им кандидат за премиер трябва да вземе, както е по конституция.След това съставът и структурата на Министерския съвет ще бъдат обявени в парламента.

"Съставът може да е от светци, но, ако няма подкрепа, това няма никакво значение", коментира Йорданов като припомни, че условието на другите две формации е било да водят разговори по конкретни политики. Затова и ИТН са изтеглили първия кабинет и са започнали консултации за политики.

"Предполагахме, че, ако вървяха нещата, както вървяха до вчера, до края на седмицата щяхме да приключим с изясняване на детайлите и в партньорски тон имахме желание да ги запознаем кого издигаме за премиер и министри", разкри намеренията на политическата си сила Йорданов.

"Има още време, най-малкото не ни е връчен мандат от президента, в момента другите две политически сили - ДБ и ИБГНИ, имат време да преосмислят на трезво отново позицията си и наистина да изберат кой е врагът - "ГЕРБ и Бойко Борисов и цялото мачкане на държавата или ние, защото ние определено не сме приятели на Бойко Борисов. Ние сме отявлен политически и идеологически противник на ГЕРБ и на това, което направиха - мафиотизирането на държавата", изтъкна Йорданов.

"Ако отидем на избори в момента, вината ще е на ДБ и ИБГНИ, защото при тях е решението", подчерта той.

Дилемата пред страната е дали двете други партии ще спазят това, което са заявили преди пет дни и ще си удържат на думата, или ще пратят стараната на нови избори. Ние предлагаме кабинет, позиции, посоки на действия, с които те са съгласни, заявиха от ИТН.

Политическата воля е в състояние да предотврати преговори на експертно ниво, у нас политическа воля има, но лош знак е, когато политическите партии започнат да си говорят с декларации, смятат от парламентарната група. Те се надяват на подкрепата на ДБ и ИБГНИ за съставяне на кабинет, а днешната декларация от парламентарната трибуна нарекоха "приятелски знак към тях" да се върнат на позициите, които са заявили първоначално - че нямат желание за постове. Както и да напомнят на евентуалните си партньори, че не е необходимо да предлагат хора в един бъдещ кабинет, още повече хора, осъдени за кражба на интелектуална собственост.