/ Георги Димитров
Бъдещото управление трябва да следва посоката и стандарта, който зададоха повечето от министрите в служебното правителство. Това обявиха от "Да, България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" след общи консултации, посветени на тяхната подкрепа за евентуален кабинет на ИТН.

"На тази база ще преценяваме имената, които ще ни бъдат предложени", заяви Мая Манолова. Тя бе категорична, че ИБНИ се присъединяват към високата оценка на ДБ за министрите Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. И добави към тях Бойко Рашков и Атанас Пеканов.

Предложението за премиер ще стане ясно след като ИТН получи мандат от президента

Както Христо Иванов, така и Мая Манолова заявиха, че те не предлагат въпросните министри, нито имат желание за министерски кресла в правителството на ИТН. "Те създадоха висок стандарт, който хората очакваха. Не предлагаме, а казваме, че трябва да се следва посоката и стандарта, който те зададоха", обясни Манолова.

И още нещо общо между ИБНИ и ДБ - двете партии настояват за гаранции, че ДПС и ГЕРБ няма да имат никакво влияние в управлението.

"Да, наистина това са партии, излъчени с българския вот. Тук не говорим за Студена война или Берлинска стена. Но има решения, за които трябва да сме сигурни, че те нямат да могат да влияят. Например ГЕРБ и ДПС не трябва да оказват влияние върху избор на нов главен прокурор. Сега въпросът не е дали Гешев ще си тръгне, а кога и кой ще е негов наследник", обясни Христо Иванов. И изтъкна, че той няма да е кандидат за поста.

Рашков: Ще помисля дали да приема ако ми предложат отново да съм министър

"Нека това да бъде червена лампичка, че ние няма да даваме подкрепа на всяка цена. Хората поискаха правителство на промяната, а не такова, което ще остане в миналото и ще възпроизвежда статуквото", категорично обяви Манолова.

Двете формации са постигнали общи позиции относно съдебната и конституционната реформа, смяната на главния прокурор и антикорупционните закони, както и за преизчисляването на пенсиите от 1 октомври.