/ БТА
Това е условието на "Демократична България"
"Ако някой иска наистина подкрепата на "Демократична България", ако някой иска тя да бъде не просто смокинов лист, параван, а партньор, за което ние сме готови, личният състав на кабинета да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси", заяви в декларация от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов.

Той подчерта, че те не предлагат номинаци, но "има министри от служебното правителство, които привличат огромно одобрение, като Кирил Петков /на икономиката, Асен Василев /на финансите/ и Николай Денков /на образованието/ и биха могли да бъдат част и от редовен кабинет. Не разбирам защо не се прави усилие да бъдат интегрирани в такъв кабинет", допълни Иванов.

На база на програмни приоритети ДБ ще очаква системно споразумение, което ясно да конфигурира подкрепата за това управление, така че то да може наистина да държи на дистанция ДПС и ГЕРБ. "Най-същественият ход ще е да опитаме да създадем правителство с пълен мандат", подчерта Иванов.

За ДБ ще е важно то да има ясен програмен ангажимент, свързан с възможността страната да бъде "освободена от корупцията". Това означава, обясни председателят на парламентарната група, ясен политически ангажимент на най-високо ниво за реформа на правосъдието чрез промяна на Конституцията, колкото и сложно да е това. На второ място, трябва да имаме обща визия и тя да бъде споделена от парламентарната конфигурация, която ще подкрепя това правителство, за изчистване на регулаторите един по един от "корупционни калиники". Следва изчистване на службите, на финансовата система от "мръсни пари", както и обединение около възстановяване на българския енергиен суверенитет.

ПГ "Демократична България" още днес ще започне събиране на подписи за анкетна комисия, която да наблюдава прилагането на мерките по "Магнитски", да отговори на въпросите защо и как българските органи са "проспали" 700 млн.лв от хазарт, как Делян Пеевски е получил статут на недосегаем досега.
От политическата сила очакват програма за справяне със следващата ковид вълна.

"Ние сме готови да разглеждаме и други опции в т.ч. да бъдем опозиция и, ако не може парламентът да излъчи качествено управление, да се върнем към съда на избирателите", декларира Христо Иванов.

Иванов отбеляза, че ГЕРБ и ДПС са добре дошли да подкрепят правилните решения, но истината, по думите му е, че те продължават да бъдат заложник на своите ядра - около Борисов и около това, което е наречено Сарая.

"Докато това не се промени, тези легитимни политически партии не намерят начин да се освободят от статута си в момента, те не бива да бъдат допускани до възможността да влияят на бъдещото управление, да му налагат своя дневен ред, да търгуват с това влияние, защото ще навлезе корупцията", категоричен е Христо Иванов.

В отговор на декларацията на Христо Иванов председателят на ПГ ДПС Мустафа Карадайъ отговори така: "Вие търгувате и рекетирате всяка власт. ДПС не е заложник на каквото и да е и се ръководи съгласно решенията на своите компетентни органи".

Карадайъ се обърна към Иванов с думите: "Вие сте част, и сте продукт, и заложник на една организирана олигархично, медийна, НПО политическа група. Става въпрос персонално за г-н Прокопиев, като олигарх и символ на задкулисието в българската политика. Като човек, който притежавайки медийна и икономическа власт, заграбва политическа власт, без да се явява на избори. За нас това е съдържанието на понятието завладяна държава и фасадна демокрация, които са ви любими етикети за ДПС".

Относно кръга "Капитал", Карадайъ посочи, че в очертанията на този кръг влизат "политическите шамани, начело с Иван Кръстев - българският Конфуций", както и НПО-та от българските поделения на международната Сорос мрежа. Един файтон хора, овладяхте тази мрежа и общото между вас е, че в по-голямата си част сте хора, произхождащи от сериозни комунистически номенклатурни фамилии, отбеляза Карадайъ и допълни, че наричат на шега този кръг организирана престъпна група.

"Вие приватизирахте дясната идея и дясното политическо пространство, впоследствие и големи части от българската икономика. Десетилетия наред извършвате активен политически инженеринг в цялото политическо пространство, включително и по външни указания. Пример - разцепихте и унищожихте автентичната дясна партия СДС чрез анти ДПС реторика, същата процедура приложихте и на НДСВ, активно участвахте в създаването на проекта Бойко Борисов по външни указания. Списъкът на инженеринговите продукти е дълъг: ДСБ, Синята коалиция, Реформаторски блок, Да България, Демократична България и ред други", посочи Карадайъ.

По думите му това е сериозен труд по "фрагментиране" на дясното политическо пространство. Като резултат вече две десетилетия България няма автентична дясна партия.

"Като цяло това се явява възпрепятстване на демократичния процес в България. Вие рушите демокрацията в България. Без да се явявате на избори, имате министри в почти всички правителства - Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Нона Караджова, Росен Плевнелиев или по думите на г-н Борисов пет-шест министри, вкарани от Иво Прокопиев и кръгът Капитал", посочи председателят на ДПС.

"Твърдите, че споделяме общи либерални ценности, не, дори и на книга нищо не споделяме с вас, между вас и нас има морална пропаст. Ние от ДПС сме потомци и продължители на истински борци против тоталитарната комунистическа власт. Някои платиха цената на демокрацията с живота си, други със здраве, трети със свободата си и следователите и прокурорите от онова време ги виждаме във вашите редици", каза Карадайъ.

Той се обърна към "Демократична България" с думите: "Вие сте потомци на комунистическата номенклатура, яхнахте българската демокрация и слугувате на чужди интереси. Менторът ви казва, че черното не става бяло, дори и да го твърдим хиляда пъти. Вие повече от хиляда пъти в последните десетилетия казвате на бялото - черно". Той допълни, че от ДПС имат здрава ценностна база и приоритети, които впоследствие стават национални, сред които членството на България в НАТО и ЕС. Карадайъ призова чрез диалог между парламентарните групи да бъде възстановена държавността, нормалността в политиката и демокрацията в България.