/ БТА
"Демократична България" ще участва в преговори за съставяне на правителство, но няма да даде своята подкрепа на всяка цена. Това стана ясно по време на консултациите на Румен Радев с четвъртата политическа сила в Народното събрание.

По думите на Христо Иванов те биха подкрепили само власт, която може да извърши "трайна промяна" в държавата.

с
БТА

"Нас ни интересува как ще формираме такава парламентарна конфигурация, която да излъчи правителство на трайната промяна. Не на всяка цена ще дадем подкрепата си. Ние можем да сме в страни от това правителство и да бъдем добронамерена опозиция. Нашата подкрепа не е наша, тя е на 350 хиляди избиратели, които ни дадоха своя вот и ние разбираме, че ги представляваме просто временно. Така, че много внимателно ще дадем подкрепата си и само за нещо, което вярваме, че може да върви напред. Ако просто ще бъде претакане на това, което до сега сме виждали многократно - вярвам, че и без нас ще стане", категоричен бе съпредседателят на „Демократична България”.

Нинова пред президента: Ще разговаряме с ИТН, но при нужда сме готови да получим третия мандат

От своя страна Румен Радев подчерта, че той не може и не иска бъде архитект на бъдеща управляваща коалиция. Но обясни, че предизвикателствата, пред които е поставена България изправят Народното събрание пред мисията да състави по възможно най-бърз начин легитимно правителство, което да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа. Като най-важният аргумент президентът посочи исканите от ЕС реформи у нас, които вече са обвързани с отпускането на финансови средства.

с
БТА

"Искам да изостря вниманието към нещо, което касае бележките на ЕК към последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. Изискванията на ЕС непрекъснато се увеличават. Към нас се предявяват вече тези изисквания като условия за отпускане на средствата. Става дума за ясен календарен график за преход и реформа в правосъдната система", заяви държавният глава.

И допълни, че от България се очакват реформи в здравеопазването, в пазарните механизми така, че икономиката да е поставена на ясни принципи, които да защитават собствеността и да стимулират инициативата.

"Посочва се и неудоволетвореност от работата на БЕХ и се очакват дълбоки реформи по начина на управление на холдинга. Посочва се, че България е страната с най-голям относителен дял в ЕС с директно договаряне на поръчките в ЕС, без прозрачни и отворени конкурси. Това е не просто раздаване на пари, а инструмент за създаване на реформи. Те не могат да бъдат направени от служебния кабинет. Това изисква парламент с ясна реформаторска воля и правителство, обединени около общи принципи. Тогава тези средства ще бъдат отпускани и ще имат ефект, защото ще доведат до модернизация и реален икономически темп", заяви Румен Радев.

с
БТА

"Този парламент има съдбовна отговорност да излъчи правителство. Редовният кабинет колкото и добре да се справя е кризисна мярка и не може да бъде трайното решение", коментира от своя страна Христо Иванов. И допълни: "Българският избирател ни даде сложна задача да решаваме - той не даде на никой самостоятелната възможност да управлява, той показа, че чака да поемем отговорност, а не постоянно да му връщаме топката. ДБ ще участва с пълнен принос във всяка роля - дали като пълноценен партньор, дали като участник, който дава подкрепа от страни, дали като опозиция", увериха президента от ДБ.

В същото време Христо Иванов изтъкна, че ако евентуално мандатът за съставяне на правителство стигне до тях - те имат потенциал да участват отговорно в управлението. Той цитира и Доклада на САЩ за инвестиционния климат на България. „От Държавния департамент, в 24 пункта, слагат България и корупция в едно изречение. Това е абсолютен погром пред надеждата на страната, че ще привлече капитали”, посочи той.

„Има такъв народ“ на консултации при Радев: Ние ще предложим кабинет

"Ние колегиално и с умерен оптимизъм ще се опитаме да помогнем на колегите от ИТН", заяви Христо Иванов след едночасовите консултации в президентство. "Няма да отстъпим от това българската политика да се обърне срещу корупцията, което включва съдебна реформа и дълбока реформа на службите, изчистване на регулаторите, към борбата срещу изпирането на пари", категорични бяха от ДБ.

А, това дали биха предложили свои хора в правителство с мандат на "Има такъв народ" зависи от неговата концепцията конфигурацията, на която  ще стъпи. "Нямаме интерес да излъчваме хора за пробит кораб, ако бъдещото правителство изглежда така за нас. Но, имаме изключителни хора", заяви Христо Иванов.

Той не се притеснява, че ИТН ще водят разговор с ДПС. "Право е на мандатоносителя как да формулира мнозинството, нас би ни притеснило не да се започнат разговори с движението, а ако те останат в разговорите и бъдат част от крайната конфигурация. Но, може би има разум в това да се стартира един формат, в който нито един от участниците да може да бъде решаващ", смята още съпредседателят на „Демократична България”.