"Има такъв народ" ще предложат правителство, обяви на консултациите при държавния глава Тошко Йорданов от партията. Но, предупреди, че това ще стане само ако поканените на разговори партии направят компромиси и се обединят около общи приоритети. В противен случай, той не изключи нови избори.

Йорданов бе категоричен, че ИТН осъзнават отговорността и ще я поемат с ясното съзнание какво се изисква от тях. "Ние ще предложим кабинет", информира той държавния глава.

консултации Радев Има такъв народ
Георги Димитров

"След срещите с политическите ръководства, които сме поканили ще сме една идея по наясно дали ще можем да съставим правителство. Защото ако не получим подкрепа и не постигнем визия за някои основни неща, определено най-вероятно ще се отиде на предсрочни избори. Което за нас не е проблем", посочи Тошко Йорданов.

ГЕРБ-СДС няма да се явят на консултациите при президента

От своя страна президентът Радев настоя този път да бъдат изчерпани всички възможности за съставяне на правителство. "Нека да не бързаме с формулата: Нямаме обща визия, нямаме общи цели, нямаме общи приоритети. Отиваме на предсрочни избори. Има неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебен кабинет, има важни неща, които изискват наличието на парламент", апелира държавният глава.

Румен Радев
БТА

Като изтъкна, че една безпринципна коалиция може да бъде много по-вредна, отколкото липсата на правителство, Радев отново пак подчерта, че очаква този път да бъдат изчерпани всички опции.

В началото на срещата, той поздрави "Има такъв народ" с проявената от тях диалогичност и желанието им да разговарят с останалите парламентарни сили. И обясни, защо е важно за страната да има редовен кабинет, който да бъде сформиран бързо.

консултации Радев Има такъв народ
Георги Димитров

"Знаете, че страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във външен и във вътрешен план. Знаете, че парламентът и правителството имат да решават важни задачи - да продължат процеса по укрепване на държавността и гарантиране на предсказуема правна рамка за българския бизнес, за инвеститорите. За решаване на важни социални въпроси, за решаване на неотоложните промени, свързани с дълбока съдебна реформа и актуализация на бюджета - всички чакат", заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите.

"ЕК вече постави ясни условия в дебата по съгласуване на Плана за възстановяване и устойчивост, че искат ясен календарен срок за вътрешен преход. И обвързват плана с дълбока съдебна реформа. Тоест формулата вече е ясна - средства срещу реформи. Това изисква формирането на парламентарно мнозинство, върху което да се опре едно ефективно, отговорно, действащо правителство. Това е най-важната задача на българския парламент, а вие имате водещата роля", обърна се държавният глава пред представителите на "Има такъв народ".

От ИТН, подчертаха че очакват от останалите партии да направят компромиси като се откажат от някои свои програмни цели в името на това да се състави бързо редовно правителство.

консултации Радев Има такъв народ
Георги Димитров

"Надявам се да надскочат своите партийни цели. Има някои основни неща, по които не виждам различия. И ако всеки политически субект надскочи някои свои виждания и точки в програмите, които очевидно не са съвместими с другите, тогава ще имаме общ диалог", обясни Йорданов.

Като общи цели с другите парламентарни той посочи съдебната реформа, смяната на главния прокурор, актуализация на пенсиите и подготовка за евентуална следваща здравна криза.

БСП, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ приеха поканата за разговори на „Има такъв народ“

В същия дух се изказа Тошко Йорданов и след час консултации в президентството.

"По мои разбирания от декларациите на останалите партии - "Демократична България", "Изправи се! Ние идваме!, до голяма степен БСП и, колкото и да е странно, по приоритетите на някои неща и на ДПС, нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политически акценти. Така, че ако успеем да стъпим на това, което ни обединява, шансовете да имаме кабинет са добри. Ако не успеем - няма да имаме", заяви той след края на срещата с Румен Радев.

Йорданов отказа да обясни поврата в позицията на партията, че не желаят подкрепа от ДПС и няма да търсят такава от тях.

Той бе категоричен, че ИТН няма да прави коалиции и изцяло ще носи отговорността за правителството. "Ако останалите партии сметнат, че приоритетите ни за държавата се припокриват до някаква степен ще решат дали да подкрепят кабинета или не. В крайна сметка отговорността за представяне на кабинет е наша, съставът на евентуалния Министерски съвет също е наша отговорност, защото ние нямаме коалиционни партньори", заключи представителят на "Има такъв народ".