/ Георги Димитров
Конфигурацията в парламента посочи, че именно от БСП зависи постигането на стабилно управляващо мнозинство. Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с левицата преди връчването на мандат за съставянето на правителство.

„Има такъв народ“ на консултации при Радев: Ние ще предложим кабинет

"Предстои да работим усилено върху това, което вие винаги сте заявявали - разграждане на порочния управленски модел, премахването на корупцията, решаването на социалните проблеми сред българските граждани. За да се получи всичко това е нужно ефективно и отговорно правителство, което да събере широка парламентарна подкрепа", обърна се държавният глава към Корнелия Нинова.

консултации Румен Радев БСП Корнелия Нинова
Георги Димитров

От своя страна тя информира президента, че левицата ще води разговори с ИТН, но също така има готовност и за свое правителство.

"Ако не се стигне до реализация на първи и втори мандат, ние имаме политическо решение. Затова ако решите, че трябва да ни връчите третия мандат да съставим кабинет, ние ще го вземем", заяви лидерът на БСП.

"Харесвам тази готовност за получаване на мандат за съставяне на правителство, смятам, че това е отговорност на всяка една политическа сила в българския парламент", отговори й Радев.

Президентът обърна внимание, че левицата би могла да намери доста допирни точки с "Има такъв народ", особено по социалните теми като увеличение на пенсиите, доходите на българите, животът на младите и децата. "Хиляди български граждани, гласувайки за вас ви възложиха надеждите си за една по-сигурна и солидарна България. И сега те се надяват вие да отстоите техните приоритети и нужди именно в този диалог. Знаем какви ще са последствията ако отново отидем на предсрочни избори. Тази опция нека да оставим на заден план, целта е съставяне на правителство", призова държавният глава.

консултации Румен Радев БСП Корнелия Нинова
Георги Димитров

Корнелия Нинова увери президента, че БСП ще се опита да намери диалог с партията на Слави Трифонов.

ГЕРБ-СДС няма да се явят на консултациите при президента

"България е изправена пред сериозни предизвикателства от ковид-кризата и икономическите и социални последствия от нея. Предстои актуализация на бюджета, добре че служебния кабинет е подготвил такава. За нас е тревожно икономическо-социалното положение на българите, както и състоянието на икономиката. Има нужда от целенасочена държавна политика. Ще мислим държавнически и ще се опитаме да съставим кабинет. Различното от миналия път е, че ИТН проявиха желание за разговор. Преди ни определяха за статукво, но сега преосмислиха позицията си. За нас е важен диалогът, независимо какъв ще е резултатът", подчерта лидерът на левицата.

Президентът подчерта, че в страната има редица проблеми, чието спешно решение не може да зависи от служебното правителство.

Румен Радев обясни, че има нови изисквания в социално-икономическата и в правната сфера от ЕК във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. "Искат календарен график за вътрешния преход, ясен ангажимент за дълбока реформа в съдебната власт. Служебното правителство не разполага с правомощията и формите да го направи. Това означава да имаме парламент с дълъг хоризонт и устойчиво правителство", поясни държавният глава.

консултации Румен Радев БСП Корнелия Нинова
Георги Димитров

Той бе категоричен, че именно поради тази причина няма да бърза с връчването на първия мандат - за да даде достатъчно време на парламентарните групи да намерят нужната формула.

БСП категорично няма да отстъпи по теми като приватизацията на ББР и концесиите на магистралите, заяви Нинова след края на разговорите в президентството.

"Това, което сме казали остава и няма да се промени. Приватизацията на единствената държавна банка и концесиите на пътища противоречи на нашите идеологически разбирания. Това е неолиберален модел, ние сме за повече държава в икономиката", обясни тя.

Лидерът на БСП даде ясно да се разбере, че освен за политики, те ще очакват от ИТН да разговарят и за конкретни личности, които те ще предложат за премиер и членове на правителството. А, запитана дали левицата очаква да получи предложения да има техни министри, Нинова заяви: "Ще разберем в събота или в неделя. Заявихме готовност пред президента при нужда да предложим кабинет, така че имаме кандидати."

Нинова също така посочи, че всяко управление с плаващо мнозинство би било неустойчиво. "Казваме го от опит в предишни парламенти. Особено на прага на приемането на бюджет, където всяка политическа сила има своите приоритети. Не знам колко подобен тип мнозинство ще просъществува, но със сигурност ще е трудно да се намери съгласие по важните въпроси", обясни тя. И даде за пример преизчисляването на пенсиите, където всяка партия предлага различни варианти.

"В тази ситуация отговорното е никой от лидерите на партиите да не настоява да е премиер - това ще взриви диалога. Няма нужда да си мерим егото кой да е премиер", смята Корнелия Нинова.

И заключи, че в крайна сметка единствено Националния съвет на партията и коалиционния съвет могат да решат какви да са бъдещите действия на БСП.