Бойко Рашков
Бойко Рашков / Георги Димитров
"Ако получа покана ще помисля дали да приема. Защото не се знае от кой ще се отправи поканата и в какъв формат ще се отправи тя."
Това заяви Бойко Рашков, министър на вътрешните работи в служебното правителство, запитан дали би приел ако му бъде предложено да оглави МВР в бъдещ кабинет.

След изслушването си в пленарната зала по темата за незаконно използваните СРС-та, Рашков заяви пред журналисти, че подслушванията на протестиращите са били правени в услуга на бившия премиер и главния прокурор.

Бойко Рашков на изслушване в НС: Стотици българи са били подслушвани със СРС

"Да се използват срещу стотици граждани специални разузнавателни средства, използвайки целия кадрови ресурс на МВР и службите, включително и ДАНС - за мен всичко това беше хвърлено в угода на един бивш вече ръководител на правителството. Аз виждам в тези действия на прокуратурата защитна роля по отношение на бившия министър-председател. А, чрез неговата защита и защита на ръководителя на прокуратурата Иван Гешев", категоричен е силовият министър. 

Той нарече "мъртъв" законовия текст, по който са давани разрешенията за подслушване на протестиращите граждани миналото лято.

"Когато разбрах, че използването на СРС от спецпрокуратурата е по мъртъв текст, в който се говори за опит за преврат, за въоръжено въстание, за бунт, за събаряне на властта, разбрах, че нашите прокурори са сложили знак на равенство между справедливите престъпления на нашите граждани и едно отречено престъпление, което няма място в нашето съвремие, такъв какъвто е член 95 в глава I oт НК", обясни още Бойко Рашков.

"В текста се казва, че е имало опит да се свали насилствено властта. А кой беше на власт тогава - Борисов, съответно прокуратурата защитава него. Но, дали това е на основание протести или въоръжено въстание - вие сами можете да си направите изводите. За мен не е имало никакво правно или фактическо основание да се изисква от съда решение за подслушване", категоричен е министърът.

Край на разследването: Няма доказателства за подслушването на политици

И заяви, че е казал пред парламента точно толкова, колкото му позволява законът. 

"В залата направих аналогия с дясната ръка на таралежа от джипката, който тук четеше писмените данни от използваните СРС-та срещу лекарите от Горна Оряховица. Това не трябва никога да се повтаря, Народното събрание не може да е терен за подобно нарушение на закона", завърши ръководителят на МВР.