Стотици български граждани са били подслушвани със специални разузнавателни средства. Това е ставало по искане на специализираната прокуратура и с разрешението на спецсъда, съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в Народното събрание. Той бе извикан на изслушване във връзка с неговите твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани, а инициатори са депутатите от ГЕРБ.

Открити са два случая на неправомерно прилагане на СРС-та

"Става дума за стотици български граждани, подложени на ограничение на техните права със специални разузнавателни средства. МВР са наблюдавали безучастно и някои служби като ГДБОП, дирекция "Вътрешна сигурност" и ГД "Национална полиция"са изпълнявали функциите на специализиран персонал на специализираната прокуратура. И са извършвали нарушения на закона за класифицирана информация - имената са разнасяни на листчета, които после са били унищожаване. Информацията не е била записвана надлежно както изисква законът", заяви пред депутатите Рашков.

Той обясни, че телефонните номера на лицата са били взимани при арестите по време на протестите.

По думите му разрешенията за подслушване са давани от специализирания съд в нарушение на закона. "Защото използване на СРС се прави само по искане на наблюдаващия прокурор. Всички искания са изготвени от самите оперативни работници от тези служби, а не от наблюдаващ прокурор", категоричен бе вътрешният министър.

Десислава Атанасова
БТА

"Първо започнахте с информация за 35, после станаха 70 - 75 души. Преминахте през ченгеджийски истории за унищожение на СРС и се стигна до проверка на Бюрото за СРС-та. Самосезира се и прокуратурата, но прекрати производство поради липса на доказателства. По това време течеше предизборна кампания и имаше партии, които конструираха цялата си кампания върху недоказаните ви твърдения. Въпреки това, вие още смятате, че темата предизборна пушилка е важна за обществото и я ползвате в случаите, в които не искате да отговоряте на важни въпроси - за мигрантския натиск, битовия ръст на жертвите на ПТП, кадровите ви решения", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, с което аргументира искането за подслушване.

Няма доказателства за подслушването на политици

Министърът Рашков обяви, че има солидни съмнения, че лица, които са били в листите в предизборния период, въпреки имунитета си, са били "контролирани" със СРС-та. „При нас има данни за не по-малко от 100 души", допълни той.


"Интересно защо само депутатите от ГЕРБ не знаят за тези СРС, а седящите до тях солидна група политици донесоха наготово материал по тази тема в МВР. Данните се отнасят за материали, изготвени от спецпрокуратата до специализирания съд, с което е позволено да бъдат ограничавани права на протестиращи български граждани миналата година. Има данни, че по отношение на някои тези хора подслушването е продължило доста дълго време. Особено активно са използвани тези способи след нахлуването на прокуратурата в президентската институция", обяви вътрешният министър в служебното правителство.

Бойко Рашков
БТА

Той обясни, че мотивите, с които са искани подслушванията - лицата целят да бъде съборена властта в републиката и опит за преврат, за насилствено завземане на властта. "Което е престъпление срещу Републиката по НК", посочи Рашков.

От ГЕРБ го призоваха да посочи конкретни имена. Министърът обаче отговори, че не е длъжен да говори с имена, а и закона не му позволява да издава такава информация. И заяви, че носи доклад, който депутатите могат да прочетат. 

"Очаквате от мен да назовавам имената на хората, подслушвани със СРС? Сбъркали сте името на министъра, уважаеми депутати. Аз не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте си дясната ръка на таралежа да дойде тук и да чете СРС-та по цели дни", отговори Рашков.

Той изяви готовност да се яви пред нарочна анкетна комисия, където да предостави класифицирана информация за послушванията.