След трите почивни дни, дойде новата политическа седмица. Тя започна с очакване на решение, ще останат ли на постовете си шефовете на ДАНС и Разузнаването, пише NOVA. А в разгара на скандала с подслушването, на работа се върна директорът на Агенция „Технически операции”.

Служебното правителство направи заявка и за сериозни проверки в сектор култура.

Изтичат и последните часове, в които партиите и коалициите могат да се регистрират за предстоящите избори. Колкото до самия вот, появиха се твърдения, че има опит секциите в чужбина отново да бъдат ограничени.

Все още развръзка за съдбата шефовете на ДАНС и разузнаването - няма. Президентът Румен Радев беше категоричен, че очаква Министерски съвет да реши дали да прави тези кадрови промени, или не.

Колкото до другия скандал - с подслушването, от спецсъда изпратиха официална позиция, че не са разрешавали подслушването на настоящия премиер Стефан Янев и други политици.

От коалиция "Изправи се! Мутри вън!" внесоха искане за проверка в Бюрото за контрол на СРС-тата дали и те са били подслушвани. Вече седмица този въпрос стои на дневен ред, без отговор. Затова коалицията на Мая Манолова поиска специална проверка.
„Смятам, че те ще се опитат да прикрият следите от тези действия. Но остават регистрите в съдилищата, специалните регистри с искане за разрешаване на СРС-та”, коментира Мая Манолова.

За това, че такива разрешения са давани от специализирани съдии, преди дни разказаха и от "Демократична България". Това провокира и остра позиция на спецсъда, в която казват, че тези твърденията са внушения. От там допълват, че „Специализираният наказателен съд не е издавал разрешение за СРС спрямо настоящия министър- председател, нито спрямо лица от политически формации. А дейността им във връзка със специалните разузнавателни средства се проверява всяка година”. 

"Ако спецсъдът продължава да настоява на това, ще се наложи, след като изчакаме законоустановения срок, ние да оповестим номерата на делата по линия на ГДБОБ, терор и тн.", заяви Арман Бабикян.

Междувременно шефовете на ДАНС и Разузнаването остават на постовете си. От миналата седмица те отново са на работа, след като прекратиха преждевременно дългия си неплатен отпуск. Така сега съдбата им  е в  ръцете на служебния премиер, който веднъж вече им отказа среща.

"Всичко е в ръцете на Министерския съвет. Там е информацията, там са мотивите, там са предложенията. Президентът подписва указ за промяна, когато има нужда от такава", отговори президентът Румен Радев на въпрос дали предстоят рокади.

 
NOVA