/ / iStock/Getty Images
Извършени са и проверки за прилагане на СРС по отношение на президента, вицепрезидента и премиера на служебното правителство
Няма доказателства, че политици са били подслушвани нерегламентирано. Това сочат резултатите от проверката на Софийската градска прокуратура. Разследването е прекратено, именно поради липса на доказателства.

Делото е било образувано по медийни публикации, за незаконно подслушване на представители на политически партии, съобщиха от прокуратурата. Разследването е било извършено от Националната следствена служба.

Извършени са и изрични проверки за прилагане на СРС по отношение на президента, вицепрезидента, на бивш министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство. Данни за използване на СРС спрямо същите не са били установени.

Сигнал за незаконно подслушване на опозиционни политици

При проверката на ГДБОП са констатирани две искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) по две досъдебни производства с дадено  разрешение от Специализирания наказателен съд. Те са били образувани за извършени престъпления от общ характер – разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества – марихуана и амфетамини, и последващото им разпространение в страната. След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура.

Софийска градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС). Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства.

В хода на разследването са използвани всички възможни способи, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за събиране и проверка на доказателства, като не е установено нерегламентираното прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на политици и депутати.