Христо Иванов пред журналисти
Христо Иванов пред журналисти / Георги Димитров
На старта на новата предизборна кампания от "Демократична България" заявиха, че имат данни за незаконно подслушване на политици - по време на предишната кампания за вота на 4-ти април, предаде NOVA.

Според тях - 32 политически фигури, сред които и водачи на листи са били подслушвани и следени от три звена на служби у нас. Като атаката е била само към партии, които критикуват предишното управление. 

Рашков: Когато има деморализация отгоре надолу, тя ще стигне и до редовите служители

Заради това и от "Демократична България" призоваха служебната власт да започне спешна проверка за това - дали у нас се подслушват политици. 

Министътът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира и казуса: "Този въпрос никак не елементарен. Има една служба, която държавата е създала и трябва да извърши необходимите проверки. Тази служба се нарича Национално бюро за специалните разузнавателни средства", посочи той.

По-рано съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви пред БНР, че е имало злоупотреба със СРС с политическа цел, за да бъдат контролирани и следени политически дейци са извършвани в три звена на специалните служби. Той призова вътрешния министър „да извърши щателна проверка“.

Атанасов апелира Бойко Рашков да извърши проверка по отношение на кои лица са използвани СРС в последните три месеца от дирекция „Вътрешна сигурност“, както и по кои оперативни дела е извършено унищожаване на материалите, придобити чрез специални разузнавателни средства, откакто е назначено служебното правителство.

„Каква е работата на „Вътрешна сигурност“ на МВР да прилага СРС по отношение на лица от политическите партии и хора, които са били водачи на листи на миналите избори?“
 
NOVA