Бойко Рашков
Бойко Рашков
Предстоят още рокади в структурите в МВР
Чудя се кое доведе до това в службите на МВР да се появи такава групова престъпност. Нямам отговор на този въпрос, но тогава, когато има деморализация отгоре надолу, тя ще стигне и до редовите служители. Това каза на брифинг вътрешният министър Бойко Рашков по повод ареста на седемте полицаи от Пловдив.

„Това е удар срещу авторитета на Министерството на вътрешните работи. Удар, който се отразява на имиджа и на авторитета на всички служители, които са в регионалните дирекции на територията на Пловдив. От друга страна, не трябва да забравяме, че става дума за честна и почтена оперативно-издирвателна дейност на Дирекция Вътрешна сигурност, която е подчинена директно на министъра на вътрешните работи. Това, което се е случило, е резултат от една упорита и успешна оперативно-издирвателна работа, довела до реализация на една разработка, съвместна с Окръжна прокуратура в Пловдив. Няма престъпност с или без пагони. Има престъпност. В конкретния случай тя е от престъпници с пагони и от престъпници без пагони. Още не можем да кажем с какъв мащаб е, защото още сме в първите дни след случилото се.

Рашков: Няма да търпя служители да се превръщат в престъпници с пагон (ВИДЕО)

Ръководните функции на МВР-Пловдив са възложени на главен инспектор Петър Тодоров. Той е имал 30-годишен опит в системата.

По отношение на отстранения шеф на трето РУ в Пловдив, Рашков подчерта: „С г-н Рогачев няма напредък, защото той се намира в болница в Пловдив. Вчера установихме контакт, той е на болнично легло. Затова не можем да предприемаме действия за неговото уволнение и наказване“, каза още той.

Останалите задържани полицаи имат мерки за задържане до 72 часа, стана ясно още от брифинга.

Седем полицаи са задържани в Пловдив
 
Вътрешният министър коментира и изнесената от „Демократична България” информация, че политици са били подслушвани по време на предишната кампания за вота на 4-ти април.

"Този въпрос никак не елементарен. Има една служба, която държавата е създала и трябва да извърши необходимите проверки. Тази служба се нарича Национално бюро за специалните разузнавателни средства", коментира той.

Сигнал за незаконно подслушване на опозиционни политици

Рашков посочи, че големите служби, като СДВР, не могат да бъдат обезглавени и имат нужда от ръководства, затова е сложил за шеф досегашният заместник-директор Антон Златанов.