Софийска градска прокуратура възложи да бъде направена проверка заради твърденията за подслушване на политици.

Националното бюро за контрол на разузнавателните средства трябва да извърши проверка в дирекция “Вътрешна сигурност” - МВР, ГДБОП и ДАНС.

Рашков: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици, унищожават се материали

Във връзка с публикации в медии, в които се цитират твърдения на председатели на политически партии, за извършени нарушения и “подслушване на политици”, Софийска градска прокуратура се самосезира с цел установяване на обективната истина, съобщават от държавното обвинение.

След приключване на проверката, СГП ще информира обществеността за установените факти.

Припомняме, че ден по-рано "Демократична България" сигнализира, че 32 политически фигури, сред които и водачи на листи, са били подслушвани и следени от три звена на служби у нас. Като атаката е била само към партии, които критикуват предишното управление.

Сигнал за незаконно подслушване на опозиционни политици

По-късно вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди за БТА информацията, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС.

Той заяви още, че получил информация, според която в момента в ДАНС се унищожават материали.

Вицепремиерът каза още, че срещу него имало образувано дело в прокуратурата след публикация в медиите, в която се твърди, че Рашков и зам.-шеф на ДАТО готвят "Бръмбаргейт" 2, мишена е главният прокурор. 

Прокуратурата има законови основания да възлага проверки на различни органи. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева в отговор на въпрос на БТА дали прокуратурата, в лицето на Софийската градска прокуратура, има право да възлага на бюрото за контрол на разузнавателните средства, въпреки че е независим орган, проверка за това дали са извършени нарушения при прилагане на СРС-та от ГД "Вътрешна сигурност", ГДБОП и ДАНС. 

От ДАНС междувременно съобщиха за БТА, че в агенцията не унищожават документи