/ БГНЕс, архив
Съдът не върна на прокуратурата делото на Ценко Чоков
93266
Съдът не върна на прокуратурата делото на Ценко Чоков
  • Съдът не върна на прокуратурата делото на Ценко Чоков
Специализираният съд отказа да уважи искането на защитата делото срещу Ценко Чоков да бъде върнато на прокуратурата.
 
Ценко Чоков не могъл да се запознае с материали по делото, защото нямал очила

Днес Специализираният съд заседава срещу кмета на село Галиче. Той и синът му Мартин, заедно с още 6 души, бяха задържани на 26 май 2016 г. при показна акция на МВР. Срещу Чоков са повдигнати пет обвинения - като ръководител на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи.
 
Адвокати поискаха днес да бъде прекратено съдебното производство и делото да се върне на прокуратурата. Според защитниците на Чоков и сина му има процесуални нарушения, които са довели до ограничаване на правото на лична защита. Сред тези нарушения адвокатите посочиха и това, че не им е предоставена възможност да се запознаят с всички материали по делото, на които се позовава прокуратурата.
 
Спецсъдът отказа да пусне от ареста Ценко Чоков

Представителят на държавното обвинение посочи срок от един месец, в който Ценко Чоков е имал време да се запознае с материалите.
 
Адвокат Иво Найденов, който е един от защитниците на Чоков, обаче пресметна, че не е имал месец и изчисли, че от 22 декември до 10 януари, когато е приключило предявяването според прокуратурата, са точно 11 работни дни. Иво Найденов бе категоричен, че има нарушено право да се запознае с всички материали.
 
Съдът не уважи искането и каза, че дава ход на делото. Имаше обаче защитници, които посочиха, че са служебно ангажирани с други предварително определени дела. Така реално по същество делото се очаква да започне на предварително определената за това дата на 12 април от 9.00 ч.