Скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков
Скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков / БГНЕс, архив
Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката на Ценко Чоков от прачна гаранция в размер на 10 000 лв. в задържане под стража.

Панов иска наказание за съдийка по казуса "Ценко Чоков"

Тричленният състав Румяна Илиева, Драгомир Кояджиков и Красимира Райчева постановиха, че размерът на гаранцията от 10 000 лв. се отнема в полза на държавата. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Откриха нарушения при избора на състав за делото на Ценко Чоков

След като скандалният кмет на село Галиче беше пуснат под гаранция, Специализираният наказателен съд отново го върна в ареста. Магистратите постановиха мярка "задържане под стража", след като заседаваха цял ден. Според съда, ако е на свобода, Ценко Чоков би могъл да извърши ново престъпление, като склоняване на свидетели към лъжесвитеделстване.

Съдийка, пуснала от ареста Ценко Чоков, кандидатства за председател на наказателен съд

Пред съда беше разпитан свидетелят Десислав Олеков, който заяви, че на 20 февруари, след освобождаването на Чоков от ареста, е бил заплашван от него, като е настоявал да оттегли показанията си. Мярката бе обжалвана от защитата на Чокови и тричленен състав на Апелативния спецсъд потвърди оставането в ареста на кмета на Галиче и сина му.

Ценко Чоков излезе от ареста, прибра се в Галиче

Срещу Чоков са повдигнати пет обвинения - като ръководител на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи. На сина му Мартин Чоков също са повдигнати обвинения. Освен това, той е привлечен и за принуда, както и за заплаха със смърт.
 
БГНЕС