Апелативният специализиран наказателен съд е изменил мярката му за неотклонение
С определение на Апелативния специализиран наказателен съд бе изменена мярката за неотклонение на Ценко Чоков от "задържане под стража" в "парична гаранция" в размер на 10 000 лева, съобщиха от институцията. Под домашен арест излиза и синът му Мартин Чоков, който до момента беше с него зад решетките.

 Ценко Чоков и синът му се прибраха в Галиче. Съпругата на Чоков каза пред NOVA, че той се чувства добре, но от семейството отказаха да коментират освобождаването на бащата и синът. Свидетелите срещу Чоков пък са изненадани от пускането му от ареста.

Жители на Галиче на протест срещу завръщането на Ценко Чоков

Заедно с тези на Чокови баща и син в същото определение са изменени и мерките за неотклонение и на Иван Йорданов Тодораков и Димитър Евгениев Каменов от "задържане под стража" в "парична гаранция" в размер на по 5000 лева.
 
Ценко Чоков през очите на защитата му: Той е благодетел и умиротворител

В състава взел това решение са участвали и.ф. председател на съда Даниела Росенова, Даниела Врачева - докладчик и Димчо Георгиев, който е бил на особено мнение и не е бил съгласен с изменението на мерките на двамата подсъдими.
 
Преди това, с определение от 27 януари, постановено от съдия Вилислава Ангелова са оставени без уважение исканията на двамата подсъдими за изменение на мерките им за неотклонение в по-леки такива.

През януари Апелативният специализиран съд остави за постоянно в ареста кмета на Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин. Седмица преди това спецсъдът наложи по-лека мярка - домашен арест, но апелативните съдии решиха, че тя не е основателна, защото престъпленията, в които са обвинени двамата, са тежки.
 
Кметът е обвинен като лидер на организирана престъпна група за изнудване, лихварство и побои. Въпреки медицинската експертиза, че здравословното му състояние е тежко, съдиите не промениха мярката му в по-лека. Кметът на Галиче и синът му заедно с още шестима души, бяха задържани на 26 май при показна акция на МВР.