Ценко Чоков през очите на защитата му: Той е благодетел и умиротворител
Ценко Чоков през очите на защитата му: Той е благодетел и умиротворител / снимка: БГНЕС
Благодарствени писма и 400 подписа в подкрепа на Ценко Чоков
87492
Благодарствени писма и 400 подписа в подкрепа на Ценко Чоков
Благодарствени писма и 400 подписа в подкрепа на Ценко Чоков
  • Благодарствени писма и 400 подписа в подкрепа на Ценко Чоков
  • Благодарствени писма и 400 подписа в подкрепа на Ценко Чоков

Благодарствени писма и 400 подписа в подкрепа на Ценко Чоков бяха внесени в Специализирания съд. Магистратите решават каква мярка за неотклонение да наложат на кмета на Галиче, който обжалва ареста си.

След шумната специализирана акция в края на миналия месец, при която бе заловен Ценко Чоков, на него му бе повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, в която участват още: Димитър Каменов, Иван Пл. Тодораков, Иван Й. Тодораков, Касъм Касъмов, Мартин Чоков, Сашо Димитров и Васил Филиповски.

След акцията в Галиче полицията обещава възмездие за Северозапада (ВИДЕО)

Според прокуратурата групата е създадена с цел да върши престъпления против личността - заплахи, закани, отвличания, лихварство, нанасяне на средни телесни повреди.

На 29 май след 9-часово заседание съдът остави всички в ареста, с изключение на Касъм Касъмов, който беше пуснат без каквато и да е мярка за неотклонение.

Днес защитата на Ценко Чоков, в лицето на адвокат Иво Найденов, представи пред магистратите подписка, формирана от 400 жители на Галиче, които застават в подкрепа на Чоков и отричат той да е издевателствал над местното население.

Разследването срещу кмета на Галиче започнало преди 2 месеца

Образът на благодетел и умиротворител, който защитата на Ценко Чоков изгради пред Специализирания съд, се допълни още от благодарствени писма от детската градина и училището в селото, на които неведнъж Чоков оказал финансова подкрепа.

„Той е съпричастен към живота на своите съселяни", беше категоричен пред съда адвокат Иво Найденов. Той цитира и разпити на свидетели, които твърдят, че Чоков най-редовно е давал пари назаем на хората в селото и никога не е слагал лихва на тях, а често дори не е настоявал средствата му да бъдат връщани.

Свидетели с ужасяващи разкази за групата на Ценко Чоков

Най-голямо впечатление направи писмото на свещеника от селото, в което той също изразява благодарността си към кмета на Галиче, който многократно е финансирал храма и така го е предпазил от разрушаване.

Чоков към съда: Пуснете ме да си свърша земеделската работа

Според прокуратурата ръководната дейност на Ценко Чоков в неговата престъпна група била ясно изразена и се потвърждавала в свидетелските показания на хората от Галиче, които описвали подробно посегателствата, извършвани от Чоков и групата му спрямо хората, които не плащали кредитите си. Според събраните от държавното обвинение доказателства организираната група е действала в немалък период от време по брутален начин.

Единствената адекватна мярка, според прокуратурата, е „задържане под стража".