След акцията в Галиче полицията обещава възмездие за Северозапада
87233
След акцията в Галиче полицията обещава възмездие за Северозапада
След акцията в Галиче полицията обещава възмездие за Северозапада
  • След акцията в Галиче полицията обещава възмездие за Северозапада
  • След акцията в Галиче полицията обещава възмездие за Северозапада

След като четири пъти печели кметски избори с различни партии, управникът на Галиче Ценко Чоков беше обвинен в лихварство, рекет и изнудване. Според главния секретар на МВР Георги Костов разкриването и задържането се случило "благодарение на политическата подкрепа" и не пропусна да благодари на Бойко Борисов.

Чоков, който е в ареста след зрелищна акция на ГДБОП, беше последователно избраник за кметския стол на Демократическата партия, ГЕРБ и ДПС. В момента оперативното ръководство на МВР оцени престъпната му група като "високо конспиративна и брутално действаща".

Сотир Цацаров разпоредил проверката в Галиче

Още в средата на 90-те години управленческият дух на Ценко Чоков се откроява във врачанското село Галиче, когато той за пръв път печели местните избори. От 2000 г. година насам името му често влиза в медийните репортажи, които нерядко придават героичен оттенък на "твърдата ръка", с която Ценко Чоков управлява кметството. Една от емблематичните за управлението на Чоков случки е когато той поставя флага на СИК на сградата на кметството в Галиче, вместо националния флаг.

През 2002 г. Чоков е задържан за 72 часа след като срещу него е образувано следствено дело за самоуправство. Причината - лично пребил и вързал на електрически стълб в центъра на селото, чисто голи двама роми, хванати да крадат. По това време Чоков има 5 висящи дела за палежи, стрелби, нанасяне на средни телесни повреди.

Незабавно тогавашният главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов осъжда поведението на темпераментния кмет и отсича: "Към подобни лица, които използват служебното си положение за саморазправа, ще прилагаме цялата строгост на закона".

Необяснимо защо девет години по-късно Ценко Чоков отново е издигнат за кандидат-кмет на Галиче, този път от листата на ГЕРБ. Следват множество скандали, в които освен Чоков, се замесват имената и на синовете му. Вчерашната акция според главният секретар на МВР Георги Костов е реализирана благодарение на сериозната подкрепа от страна на властта.

Разследването срещу кмета на Галиче започнало преди 2 месеца

"Срещнахме подкрепа от държавата, дори и в лицето на премиера Бойко Борисов. Мисля, че са събрани достатъчно годни веществени доказателства и най-накрая ще има възмездие за жителите на Северозапада", заяви Костов. 

Костов не отговори дали до момента МВР е спирано от властта да разследва скандалния кмет, с аргумента, че въпросът е политически. Запитан имал ли е полицейска и магистратска протекция кметът на Галиче, той бе категоричен: "Нямаме данни за такъв вид покровителство в рамките на досъдебното производство, което сме работили".

Междувременно мярката на "вечния кмет", както е известен Ценко Чоков сред съгражданите си, ще бъде разгледана в събота от съда, който да реши дали има основание Чоков да остане в ареста.