Ценко Чоков
Ценко Чоков / БГНЕС, архив
Ценко Чоков, който е обвиняем за образуване и ръководене на организирана престъпна група, нямал възможност да се запознае с материалите по делото, защото нямал очила. Това е един от пропуските, заради който делото трябва да се върне на прокуратурата, посочиха адвокатите на Чоков.

Спецсъдът отказа да пусне от ареста Ценко Чоков
 
Според адвокатите на Ценко Чоков и сина му Мартин Чоков са налице основания делото срещу тях за образуване и ръководене на организирана престъпна група, да се върне на прокуратурата.
 
Главната причина, поради която адвокатите на обвиняемите настояват делото да бъде прекратено, е, че по думите им, Ценко и Мартин не са имали възможност да се запознаят с материалите по делото.

Спецсъдът върна Ценко Чоков в ареста
 
Още през декември кметът на Галиче заявил, че има проблем с очите, който го възпрепятствал да чете дълго. Адвокатът му Иво Найденов посочи, че и времето, което им е било дадено да се запознаят, е било твърде кратко:
 
"Нарушено е правото на защита на обвиняемите да се запознаят с всички материали и да дадат обяснения. От 22 декември, когато е първият протокол, до 10 януари, когато е приключило предявяването, според прокуратурата, са точно 11 работни дни. Времето, в което обвиняемият тогава - Ценко Чоков, е направил своето изявление, след което е заведен на очен лекар, но не му е дадена възможност да се сдобие с очила. В останалото време между 22 декември и 10 януари съвпада с коледните и новогодишни празници", каза Найденов.

Ценко Чоков остава в ареста окончателно
 
Защитникът им Илиян Василев, пък посочи, че прокурорът Росен Радев е предубеден, тъй като е изготвил обвинителния акт, преди дори да е приключило разследването.
 
Още днес ще стане ясно дали ще се даде ход на делото или ще бъде върнато на прокуратурата.