/ БГНЕС, архив
Ценко Чоков остава в ареста. Специализираният съд отказа да пусне на свобода бившия кмет на Галиче.
 
Спецсъдът върна Ценко Чоков в ареста

Защитата заяви, че той твърде много е престоял в ареста и намекна, че всеки ден зад решетките е нарушение на правата му. Адвокат Иво Найденов дори цитира практика на съда в Страсбург и заяви, че не желае да плаща, ако страната ни бъде осъдена за нарушени права по отношение на Чоков.
 
Бившият кмет и синът му Мартин са подсъдими, че са част от престъпна група, която се занимавала с лихварство, телесни повреди и други. Защитата смята, че няма опасност, ако и двамата са на свобода, да се укрият.

Жители на Галиче на протест срещу завръщането на Ценко Чоков

Чоков-баща и Чоков-син обясниха пред съда, че искат да са на свобода, защото се занимавали със земеделие и като арендатори много хора разчитали на тях. Земята трябвало да бъде обработвана сега, а и собствениците й очаквали рента.
 
Прокуратурата контрира и настоя двамата да останат в ареста. Съдът се съобрази с този довод и заяви, че двамата засега остават в ареста.
 
Ценко Чоков излезе от ареста, прибра се в Галиче

Това решение даде повод на защитата да коментира, че решенията се вземат под натиск, особено след проверката в спецапелативния съд, която завърши с предложение за наказания.

Ценко Чоков иска да излезе от ареста, а синът му Мартин - да му бъде отменен домашният му арест. Двамата са подсъдими, за това че са част от престъпна група, която се е занимавала с лихварство и други.

През януари т.г. Апелативният специализиран съд остави за постоянно в ареста кмета на Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин. Седмица преди това спецсъдът наложи по-лека мярка - домашен арест, но апелативните съдии решиха, че тя не е основателна, защото престъпленията, в които са обвинени двамата, са тежки.

Откриха нарушения при избора на състав за делото на Ценко Чоков

На 13 февруари т.г. спецсъдът пусна Ценко Чоков под гаранция и той се върна в Галиче, което провокира протести в селото. Пускането на Чоков накара главния прокурор Сотир Цацаров да поиска от съдия номер едно Лозан Панов да прецени дали не е необходима проверка за начина, по който е направено случайното разпределение относно мерките за неотклонение по делото. И Лозан Панов се обяви за това да се изяснят обстоятелствата около разпределението на делото. На 23 февруари спецсъдът върна Ценко Чоков в ареста, а по отношение на разпределението на делото от 13 февруари бе установено отклонение от практиката.

Кметът е обвинен като лидер на организирана престъпна група за изнудване, лихварство и побои. Въпреки медицинската експертиза, че здравословното му състояние е тежко, съдиите не промениха мярката му в по-лека. Кметът на Галиче и синът му заедно с още шестима души, бяха задържани на 26 май при показна акция на МВР.
БТА