/ iStock/Getty Images
Свиневъдите в България настояват за спешна работна среща с премиера и със земеделския министър. Тежката икономическа ситуация в сектора, породена от пандемията от COVID-19 и от нововъзникналите огнища Африканската чума по свинете, изисква задължителна намеса от държавата, в противен случай се очакват масови фалити, предупреждават от бранша, предаде БНР.

През последните две години чумата по свинете нанесе тежък удар по бранша и доведе до избиването на стотици хиляди животни.

„25 процента от българското свиневъдство беше заличено“, каза Димитър Михайлов от Асоциацията на свиневъдите в България.

Откриха огнище на африканска чума по свинете в пазарджишко село

Притеснителното е, че след няколко месеца затишие през последната седмица чумата се завърна. Едно от огнищата е в незаконно частно стопанство.

Михайлов недоумява защо все още има такива.

„Може да зададете тези въпроси на БАБХ, които извършват този контрол“.

Умъртвиха прасетата с Африканска чума в Красново

Всяка от големите свинеферми още не са получили дължимите обезщетения от предишната вълна на чумата. Заедно с това се вдигат цените на фуражите и свиневъдите работят на загуба.

„И то сериозна загуба. По изчисление на нашата асоциация се очакват загуби между 70 и сто милиона лева до края на годината ако продължава по този начин“.

Това ще доведе до фалити в бранша и ще намали още повече шанса на потребителите да консумират българско свинско месо, което и в момента е под десет процента от пазара, казват експертите.
БНР