/ IStock
Българската агенция по безопасност на храните е констатирала огнище на Африканска чума по свинете в нерегистрирано лично стопанство в с. Красново, община Хисаря.

Положителният резултат от пробите е потвърден от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В засегнатия „заден двор“ са отглеждани 5 животни – 2 свине-майки, едната от които с 3 неотбити прасета.

По време на проверка, инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив са установили, че животните са с изявени симптоми за вируса на Африканска чума по свинете.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Животните са умъртвени по хуманен начин и са обезвредени при спазване на нормативните изисквания.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза с. Красново. Определена е също и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: с. Мало Крушево, с. Беловица, с. Старосел, с. Кръстевич и с. Драгомир, обл. Пловдив, както и с. Дюлево, обл. Пазарджик.