Единодушното заключение на всички експерти е, че се касае за концентриран и насочен взрив, като взривната вълна и осколките са били насочени от банкета на пътя към пътното платно", това заяви на брифинг пред медиите заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов за опита за покушение срещу за срещу главния прокурор Иван Гешев.

"Става въпрос за голям брой осколки, мощен взрив и много добра насоченост на взрива. Въпрос на частици от секундата е било взривът да бъде посрещнат със страничната, широка част на автомобила, а не с предната, дясна част. Именно тези частици от секундата са спасили возещите се в автомобила. Защото мнението на всички експерти, включително и на израелския експерт по контратероризъм, който е в България и участва в огледа, е, че тези метални сачми са поставени там с идеята да пробият автомобила и бронировката и да убият намиращите се в автомобила", допълни Сарафов и посочи, че в колата са били главният прокурор и охрана.

По думите му взривът е изключително добре подготвен, много професонално. 

"Заложен е буквално като засада на място, където автомобилът забавя своя ход, така че целта на взрива е била да убие. Преди минути ми докладваха за експертизата за вида на взривното вещество. Става въпрос за самоделно взривно вещество, не е фабрично. Бомбата е направена изключително професионално. Става въпрос за комплексни умения които тези, които са изготвили бомбата, са притежавали", допълни заместник главният прокурор и посочи, че извършителят е имал визуален контакт, тъй като бомбата се е задействала в момента, в който автомобилът, в който се е возил главният прокурор, се е изравнил с бомбата. 

"За щастие извършителят е избързал с частици от секундата", каза още Сарафов. 

Според него осколките при взрива са можели да убият невинни хора. 

"Както колата на главния прокурор се е движила в посока София, така в отсрещната лента е можела да се движи и обикновена, небронирана кола на някой човек, който се е движил в посока Самоков, например, поради което всички, които биха били там, биха били поразени от това", допълни Сарафов. 

Попитан дали е намерено второ взривно устройство по маршрута на главния прокурор Сарафов каза, че за момента не е установено такова. Запитан за посоката, в която е тръгнал извършителят, заместник главният прокурор каза, че ако се знае това, ще знае и кои са извършителите. 

По думите му България отдавна не е имала атентат с взривно устройство: "Не знам дали в България има толкова добре подготвени хора, може да са българи, може да са и чужденци. По всички версии се работи". 

За момента все още не се съобщава за заподозрени и арести. След допълнителния оглед днес ще бъдат допуснати медиите до мястото на инцидента, а говорителят на Националната следствена служба ще обясни какво се е случило точно.