Взрив избухна до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци. Инцидентът стана на празничния 1 май, понеделник около 11:30 часа.

"Очевидно бомбата е била с намерение да убие", заяви директорът на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов.

Главният прокурор Иван Гешев е пътувал заедно със семейството си в момента, в който пред кортежа му избухнало взривно устройство. Гешев и близките му се возели в брониран джип.

Малко след инцидента главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че Гешев е невредим и няма пострадали.

По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал е бил с височина 4-5 метра. "На място се установи кратер с дълбочина 30-40 см. и диаметър близо 3 метра", допълни Сарафов.

Взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили, заяви той и допълни, че бомбата е била с голям тротилов еквивалент - около 3 кг тротил, по първоначално мнение на експертите.

Според Сарафов маршрутите на Гешев са били внимателно следени. "Очевидно главният прокурор е мишена за някого. И то не е мишена, която просто да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита", категоричен бе той.

Предстои всеки детайл от движението и местопребиваването на главния прокурор Иван Гешев в последните дни да бъде разследвано много подробно. Това заяви директорът на Национална служба „Полиция” Атанас Илков. Той увери, че са взети мерки за сигурността на Гешев. 

Междувременно беше изграден КПП при Белчин, където се спираха всички автомобили за проверка.

Случая коментира председателят на парламента Росен Желязков в Панагюрище. Той призова ДАНС и МВР да изправят пред съда виновниците за днешния терористичен акт, който оставя обществото с усещане на тревожност. Това е апел и към политиците. Трябва да загърбим различията, защото държавата трябва да ни е по-мила от всичко, заяви Желязков. Днешният терористичен акт е не просто опит за покушение срещу главния прокурор, а покушение срещу орган на държавната власт, респективно срещу държавността, заяви още той.

Инцидентът с кортежа на главния прокурор е знак за разпада на държавността, заявиха в поненделник от "Възраждане". "Опитът за покушение над обвинител номер едно е равносилно на терористичен акт", посочват от партията. "Осъждаме извършения терористичен акт и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания", се казва в позицията.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също коментира опита за покушение срещу Гешев. Той определи случилото се като "ужасно, чудовищно, брутално престъпление". 

"Все гордо заявяваме, че сме държава, член на Европейския съюз, но такива актове поставят въпроса дали изобщо сме държава", заяви Трифонов. "Ако този атентат беше успял, щеше да заличи едно българско семейство", допълни той.
 

Междувременно стана ясно, че самият Иван Гешев няма да дава официално изявление по случая. Това заяви Сийка Милева, говорител на Гешев. "Право да разгласяват информация от разследването имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след дадено разрешение от тях по реда на чл. 198 от НПК - говорителят на главния прокурор и заместник главният прокурор и директор на НСлС - Борислав Сарафов", допълни Милева.