Магистрати и служители от прокуратурата и следствието излязоха пред съдебните съдебните палати в цялата страна. Акцията е в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев след опита за покушение срещу него на 1 май.

"Този терористичен акт е срещу цялата държава и национална сигурност на България. Ние ще направим всичко възможно не само заради него, а заради цялата Прокуратура. Недопустимо е някой да мисли, че това е инсцениран акт, това е несериозно", заяви на протеста пред Съдебната палата в София Сийка Милева, говорител на главния прокурор.
 

протест прокурори
БГНЕС

Сарафов за взрива: Частици от секундата са спасили Гешев и возещите се в колата

"Ние се чувстваме застрашени и искаме да покажем силата и единството на институцията прокуратура. Ще бъдем тук всеки ден, ако е необходимо. Това са хора, които всеки ден си вършат работата. Призоваваме институциите да защитят нас и нашите семейства", апелира още Милева.

Прокурорите са решени, че повече няма да търпят да са обект на непрестанни атаки от страна на политици, икономически кръгове и адвокатски среди.

В Бургас пред съдебната палата излязоха прокурори и съдебни служители от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Бургас.
 

протест прокурори
БГНЕС

В Сливен прокурори и съдебни служители от Окръжна и Районна прокуратура – Сливен, както и от Военно-окръжна прокуратура - Сливен също подкрепиха главния прокурор.

Опит за покушение: Взрив срещу колата на главния прокурор Гешев (ОБЗОР)

В Ямбол прокурори и съдебни служители излязоха пред Окръжна и Районна прокуратура – Ямбол.

"Станахме свидетели на дръзко и безцеремонно, невиждано досега нападение срещу законността и демократичните устои в страната, грубо погазване принципа на правовата държава и агресивно вмешателство в независимостта на съдебната власт, без еквивалент до момента." Това се казва в нарочна декларация на Асоциацията на прокурорите в България.

В нея се посочва още, че гилдията не може да остане безучастна пред тази "невиждана по своите мащаби проява на агресия, която се явява безпрецедентна атака не само против личността на г-н Гешев и неговото семейство, не само срещу личната неприкосновеност на редовите български магистрати и техните семейства, а изобщо срещу правосъдието и цялостния правов ред в страната".

"От дълго време Прокуратурата е подложена на масирани атаки от различни посоки и предимно от политическите среди, което цели разединение. Вчерашният атентат срещу държавността показа, че когато властите са разединени, никой не е в безопасност. Това е терористичен акт срещу държавата, в лицето на един от тримата висши представители на съдебната власт. Много добре планирано и професионално подготвено и изпълнено смъртоносно покушение, без следа от угризения за съдбата на възможните жертви. В България вече никой не е в безопасност след днешния ден", изтъкват още обвинителите.
БГНЕС