/ БГНЕС
МВР проверява дали един от пистолетите, намерени след престрелката в Ботевград, е същият, който е бил внесен в Централния софийски затвор, съобщава "Труд", позовавайки се на полицейски източници. Владимир Пелов използва оръжието при бягството си, като стреля с него по двама надзиратели.

Среднощен екшън: Затворникът беглец Пелов бе убит при престрелка (ОБЗОР)

Три пистолета - "Валтер", "Макаров" и ТТ, бяха намерени на мястото на престъплението в Ботевград, съобщи днес главният секретар на МВР Младен Маринов в парламента.

Имал ли е Владимир Пелов вътрешен човек в МВР?

Междувременно премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос как оценява работата на полицията по случая с Пелов призна, че „тази сутрин се накарал на МВР“. От вътрешното ведомство му отговорили, че са били положили много усилия и старания за навременното залавяне на Пелов, но той 4-5 пъти се е измъквал от заложените му засади.

Какви са версиите за престрелката в Ботевград? 

Борисов добави, че ще изчака вътрешния министър да се върне и да се направят нужните анализи по случая. "В никакъв случай не ми е приятно", добави премиерът.
 

БГНЕС


Според него обаче проблемът е бил и в това, че има голям дефицит на полицаи. "Много неща трябва да се променят, но мисля, че те много добри неща се направиха", допълни Борисов. Той се надява от този случай да бъдат изведени необходимите поуки, особено за хората, които работят в проследяването, задържането и издирването.

Избягалият затворник Пелов е убитият при престрелката в Ботевград

За крещящ недостиг на полицаи в Ботевград сигнализира кметът на града Иван Гавалюгов. По негови данни за 35-хилядната община отговарят едва 25 униформени полицаи, а по думите му при голям пътен инцидент на някой от околните международни пътища, в града почти не оставал полицай. Гавалюгов допълни, че през годините многократно е информирал ръководството на МВР за проблема, но оттам му отговаряли, че недокомплектът е проблем в цялата страна.

Премиерът Борисов също призна, че имало дефицит на кандидат-полицаи, а зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви за Дарик, че недостигът в Ботевград не можел да бъде запълнен чрез механично назначаване на хора, а трябвало да се открият подходящи кадри.