Беглецът от затвора Владимир Пелов бе убит при престрелка между него и криминално проявен мъж в Ботевград във вторник вечерта. Другият участник в среднощния екшън в центъра на града е оцелял, но е в тежко състояние и е настанен в столичната болница „Пирогов”. Разследващите работят по верския, че престрелката между двамата престъпници е заради неуредени финансови отношения, но не изключват и други. Пелов намери смъртта си малко повече от два месеца след като избяга от Централния софийски затвор посред бял ден заедно с друг лишен от свобода – Радослав Колев.

Пелов Ботевград
БГНЕС

Среднощен екшън в Ботевград
 
Във вторник вечерта между Владимир Пелов и 39-годишния криминално проявен мъж Марио Панчев с прякор Големия избухнала престрелка. Пелов е убит на място, а Панчев - тежко ранен. Пострадалият е откаран в столичната болница "Пирогов" с огнестрелни рани в корема и лекарите са му направили спешна операция. Има опасност за живота му, състоянието му е тежко и е рано да се правят прогнози.

Стрелба в Ботевград, има убит

Първоначално от полицията съобщиха, че при стрелба има убит и ранен. Отне няколко часа, за да бъде идентифицирана жертвата като Владимир Пелов, тъй като той не е имал документи у себе си. Освен това той бил с променен външен вид, което затруднило разпознаването.

Избягалият затворник Пелов е убитият при престрелката в Ботевград

Дактилоскопска експертиза потвърдила категорично, че убитият е затворникът беглец, стана ясно от думите на окръжния прокурор на София Наталия Николова. По думите на шефа на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски, цитиран от Фокус, Пелов нападнал Панчев, а не обратното. Пелов има три огнестрелни рани - в основата на лицето, в бедрото и подбедрицата на десния крак, каза Николова. По-късно главният секретар на МВР Младен Маринов каза, че по тялото на Пелов има четири огнестрелни рани: една в главата и три в крака. Панчев е настанен в "Пирогов" с две огнестрелни рани в корема, в тежко състояние, наложила се е спешна операция. Има опасност за живота му.

Пелов Ботевград
БГНЕС

Какво е установило разследването вижте тук

По време на огледа на местопрестъплението са намерени три пистолета: един в тревната площ, един на земята до трупа, и един в чантичка, която била на кръста на Владимир Пелов, обясни Николова. Те са с марки "Валтер", "Макаров" със заличени номера и такъв ТТ, каза Младен Маринов. Намерени са 7 гилзи с различен калибър. Преки очевидци на престрелката няма, разпитани са  свидетели. Поради тежкото състояние на Панчев спрямо него не могат да бъдат предприети процесуално-следствени действия засега.

Разследващите са категорични, че Пелов не е живял в центъра на Ботевград, смятат, че се е придвижвал по коритото на реката, което е обрасло в храсти и не е осветено.

Версиите
 
Разследващите съобщиха, че работят по версия за неуредени финансови отношения. Преди години Пелов и Панчев имали общ бизнес, каза шефът на полицията за София-област Георги Григоров. Христо Терзийски пък посочи, че откритите три пистолета не говорят само за финансов спор.

Какви са версиите за престрелката в Ботевград?
 

Мотивите за престрелката в Ботевград са неуредени финансови отношения и заплахата от Панчев да свидетелства за престъпна дейност на Пелов. Не изключваме да има и личен мотив, но това са трите възможни точки за конфликт между двамата, каза пък пред журналисти в Министерския съвет главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Той посочи, че Пелов и Панчев са били врагове, а не приятели. Разследващите нямат данни в случая да е намесена жена, каквито твърдения се появиха първоначално.
 
Затворникът беглец Пелов бил напълно променен
 
От около месец имало информация, че Пелов е в Ботевград, стана ясно от думите на Григоров. Всеки подаден сигнал за избягалия затворник бил проверяван щателно с всички позволени от закона способи, но той не бил заловен, стана ясно от думите на Младен Маринов, който бе изслушан в парламента. Последният сигнал бил от края на миналата седмица, но проверката и по него не дала резултат. Младен Маринов каза в отговор на журналистически въпрос, че екипът, работил за залавянето на Пелов, е бил проверен и отхвърли избягалият затворник да е имал вътрешен човек в полицията. Една от допусканите възможности била, че той ще се укрие в района на Ботевград, тъй като му е познат. Главният секретар на МВР напомни, че този район е голям, труден и горист, а престъпникът го е познавал много добре, което от полицията не подценявали.

Пелов Ботевград
БГНЕС

Владимир Пелов е бил с изцяло променен външен вид, казаха разследващите. При огледа на тялото му след престрелката е станало ясно, че той пуснал гъста брада, носел шапка, бил облечен със суитчър.  От полицията са категорични, че Пелов не е живял в центъра на Ботевград. „Този човек със сигурност не е живял в центъра на Ботевград. Там се е намирал, защото най-вероятно е трябвало да си уреди тези сметки с другия пострадал. Пелов намира човека, с когото трябва да си разчисти сметките. Той беше изключително опасен престъпник, който знае как да се укрива и придвижва. Извършвал е множество престъпления“, заяви Маринов.
 
Имал ли е Владимир Пелов вътрешен човек в МВР?

Разследването по случая с престрелката в Ботевград продължава. Полицейското присъствие в града е засилено и ще остане такова, каза пред депутатите Младен Маринов. По-рано шефът на полицията в София-област каза, че Ботевград е едно от местата, където има недостиг на полицейски служители, чийто брой е общо 60. По-рано тази седмица местни жители се оплакаха от набезите на престъпници и казаха, че полицаите са недостатъчни. По този повод областният управител написа писмо до вътрешния министър Валентин Радев.

Радослав Колев и Владимир Пелов
МВР, пресцентър

Владимир Пелов избяга от централния софийски затвор на 3 април заедно с друг излежаващ присъда рецидивист – Радослав Колев. Те избягаха след въоръжено нападение над надзирателите. Двамата бяха обявени за издирване, а от МВР предупредиха, че Пелов е комбинативен, въоръжен и опасен престъпник. Той излежаваше наказание от 32 години лишаване от свобода за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР. Другият беглец от затвора още се издирва.