Версията за терористичен акт е отхвърлена - това стана ясно на брифинг за разследването на трагедията на магистрала "Струма". До момента данни за взрив няма, а водеща версия е човешка грешка. 

Прокуратура, следствие и експерти дадоха подробности за тежкия инцидент с македонски автобус, при който се оказа, че са загинали 44 души, а не 45, както се смяташе досега. Толкова са телата, които са идентифицирани от следователите, направили огледа на мястото на инцидента. Един от свидетелите неколкократно е потвърдил, че не 7, а 8 души са се спасили. По последни данни, пък, пътниците са били 52. Вече има назначени и експертизи, част от които са готови. Утре прокурор и следовател от България заминават за Скопие. Тогава се очаква екипът от страната ни да получи ДНК профилите на роднини на загиналите. 

Продължава разследването на трагедията на „Струма“ (ВИДЕО)

♦ Разпити на свидетели, техните разкази от първо лице за случилото се

"Разпитани са свидетели - двама души от оцелелите в автобуса. Те са били будни към момента на инцидента. Дават много обективна информация, припокриват им се показанията. Имат много ясни спомени. В момента се разпитват и още двама, които са настанени в Пирогов", това заяви заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов и допълни: "Виждам, че в момента се разпространяват доста спекулативни истории, дават интервюта различни експерти и хора, които казват, че са очевидци. Обикалят вече поне 15-20 очевидци на събитието, а всъщност очевидци няма нито един по делото. Искам да отсея всичката тази дезинформация с обективно, коректно и професионално представени данни". 

♦ Версиите за инцидента

Заместник главният прокурор обясни, че за момента водеща се очертава версията за човешка грешка

Отхвърлена категорично е версията за терористичен акт, каза Сарафов и уточни, че не я посочил още в първите часове, за да не започнат спекулации. Но такава версия е била професионално изследвана от разследващите. 

Тиражираната версия, че в автобуса е било превозвано гориво в туби, също е категорично отхвърлена. "Намерени са три туби на мястото на катастрофата. В тях има остатъци от нафта, но те не са се възпламенили и пожарът не е възникнал от тях. Взети са обтривки от автобуса и са съпоставени с показания на разпитаните до момента", каза Сарафов.

Продължава огледът на автобуса, за да се уточни има ли внезапна повреда на превозното средство.

Версията за лоша пътна маркировка, сигнализация и лошо организация на движението също не е отхвърлена. "Тази мантинела, на която се е нанизал автобусът, е опасна. Тя е способствала за настъпване на инцидента", обясниха разследващите.

Трагедията на магистрала „Струма“, която разтърси България и Северна Македония (СНИМКИ/ВИДЕО) ♦ Имало ли е взрив

До момента данни за взрив няма, автобусът се отклонил вдясно и се е ударил в мантинелата, като се е възпламенил, обясни Борислав Сарафов.

"Данни за взрив няма. Това, което са чули работници в близката кариера, е ударът на автобуса в мантинелата на островното пространство", посочи Сарафов.

Спирачен път има, което означава, че шофьорът е реагирал преди удара с мантинелата. Не е ясно защо се е отклонил вдясно и се е нанизал в нея, обясни следователят по делото.

Ето какво е останало от опожарения автобус на „Струма“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Експертът уточни, че е било тъмно, ръмяло е. Може да се предположи, че шофьорът се е заблудил от знак за чешма. Тази мантинела се явява препятствие. Нанизването на автобуса в мантинелата е значително, защото са изкъртени девет колчета. При огледа тя е намерена под предната част от автобуса. В тази част на превозното средство е бил резервоарът. Предната врата при удара изхвърча. Там обаче избухва пожар и не е имало как пътниците да напуснат автобуса, а средната врата на превозното средство, където са се скупчили хората, е била блокирана от втората мантинела, в която автобусът спира, допълни експертът.

"Това вече не е автобус, това са останки от автобус", заключи Борислав Сарафов. 

♦ Какво сочат назначените експертизи

Вече има назначени и експертизи, част от които са готови. Сред тях са и аутопсиите на телата на пътниците. Всички са загинали от задушаване от пожара, а не от травми при катастрофата. В дихателните пътища на починалите са намерени сажди, каза Сарафов

Автотехническата експертиза ще се прави от най-добрите експерти. Пожаротехническа експертиза ще търси причините за пожара. Друга комплексна експертиза ще даде отговор на въпроса защо автобусът е напуснал пътната траектория и как се е стигнало до леталния изход, обясни началникът на националното следствие.

Утре прокурор и следовател от България заминават за Скопие. Тогава се очаква екипът от България да получи ДНК профилите на роднини на загиналите. Те ще бъдат сравнени с ДНК профилите, взети от българските експерти у нас. Всички проби ще бъдат съпоставени, за да се установи категорично самоличността на загиналите.

Нова версия: Издирват осми човек, оцелял при инцидента на „Струма“

♦ Загиналите са 44, а не 45 - спасили са се 8 души

Междувременно на брифинга стана ясно, че оцелял при инцидента на автомагистрала "Струма" е казал, че са се спасили осем души; на мястото са намерени 44 тела. Това обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Милева, заедно с главния прокурор на Република Северна Македония и ръководителя на специализираното правосъдие, са посетили "Пирогов" след инцидента, където са настанени седмина от оцелелите пострадали. В една от болничните стаи Милева е разговаряла с оцелял, който разказал за инцидента, че счупил стъкло и оттам са се спасили осем души.

"При извършения оглед на местопроизшествието са намерени 44 тела. По данни, с които разполагаме, в автобуса са пътували 52-ма пътници. В болница са настанени четирима мъже и три жени. Остава голямата загадка къде е осмото лице", каза Сийка Милева.

"Работим по тази версия, не искаме да вкарваме объркване. Може да става въпрос и за недобър спомен от свидетеля", допълни тя.

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов незабавно е разпоредил следовател да отиде и да разпита оцелелия, той категорично отново е заявил, че са се спасили осем души. ♦ Документация и проверки

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че главният прокурор е разпоредил проверка на върховната административна прокуратура. Тя ще инспектира пътната сигнализация и маркировката на магистралите и първокласните пътища в страната, В нея ще участват неправителствени организации и международни експерти. Ако се установят нарушения, ще се води дело срещу виновните.

Един от въпросите, на които искаме отговор от Северна Македония, е свързан с пълната документация на автобуса.

Ще се търси информация кой от митническите власти у нас е допуснал автобуса при преминаването му през България.

Всичко около трагедията и хронология на целия инцидент четете ТУК