В нощта срещу 23 ноември една трагедия, погубила живота на 45 души, преобърна дневния ред на две страни на Балканите, стигна до медиите по света, ангажира институции и политици, премина като вълна в социалните мрежи и се върна при болката на семействата от непоправимата им загуба. Навярно дълго ще отеква - и в България, и в Република Северна Македония.

Около 02:00 ч. на автомагистрала "Струма", близо до пернишкото село Боснек, в горящ автобус с регистрация на югозападната ни съседка, загинаха 45 души, сред които повече от 10 деца, припомня БТА.

Всичко около трагедията и хронология на целия инцидент четете ТУК

АМ Струма, автобус
БТА

"Картината е ужасяваща и не всеки може да я издържи", каза в сутрешните часове пред журналисти служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Вицепремиерът говори близо до мястото на катастрофата, при 31-ви километър на автомагистралата.

"Не познаваме подобен инцидент досега. Телата са изгорели до неузнаваемост. Това е непозната по своите мащаби човешка трагедия", заяви от своя страна директорът на националното следствие Борислав Сарафов.

Служебният премиер Стефан Янев, който посети участъка на тежкото пътно произшествие, призова медиите да спазят баланса между интереса на обществото и огромната трагедия за близките на починалите. "Разчитам на вашата етика и професионализъм информацията да бъде поднесена максимално щадящо", заяви той. 

Междувременно от Асоциацията на европейските журналисти в България призоваха трагедиите да бъдат отразявани със сдържаност и уважение към пострадалите. От АЕЖ апелираха за това и заради пожара в Дома за възрастни хора в с. Рояк, община Дългопол, където загинаха деветима.

Стефан Янев Струма
Георги Димитров

Трагедия на АМ „Струма”: 45 души загинаха на пътя (ГАЛЕРИЯ)

Българският президент, вицепрезидентът, премиерът, министри, политиците от парламентарните сили изразиха съпричастието си по повод на двете трагични събития. Вижте повече ТУК

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър: „В този ужасен момент Европа е солидарна с вас.“

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев изрази съболезнования на директора на МИА Драган Антоновски за катастрофата тази нощ на АМ "Струма", информира агенцията на нашата съседка. Рано сутринта МИА съобщи, че премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев и министрите на външните работи - Буяр Османи, и на здравеопазването - Венко Филипче, заминават за България.
 

Трагедията на „Струма“: Най-малкият пътник в автобуса е бил на 4 г.

"Ние сме в добро и лошо заедно, първи съседи и братски народи. Ще има влияние тази трагедия на нашите отношения, и то ще бъде позитивно", заяви Зоран Заев на брифинга предобед с българския си колега Стефан Янев; преди това двамата посетиха настанените в "Пирогов" седмина оцелели в катастрофата на АМ "Струма". Заев изрази съболезнования както на близките на жертвите на АМ "Тракия", така и за починалите в старческия дом в с. Рояк.

България и Република Северна Македония са заедно в скръбта си за загиналите при тежкия пътнотранспортен инцидент на автомагистрала "Струма" - бе общата позиция на президента Румен Радев и на премиера Зоран Заев на срещата им днес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

България е предприела своевременни действия за изясняване на причините за катастрофата на АМ "Струма", за идентификация на загиналите, за оказване на помощ и за лечението на пострадалите; разчита на подкрепата на институциите в югозападната ни съседка и е готова да им предостави цялата информация по случая, е било подчертано по време на разговора.

Зоран Заев
БГНЕС

Министър-председателят Стефан Янев увери по-рано днес, че всички държавни органи са мобилизирани по случая. "Внимателно трябва изведем правилните поуки от този трагичен инцидент, за да не допускаме занапред подобни трагедии", посочи Янев.

"Съвместно с приятелите и колегите ни от Република Северна Македония, ще положим всички усилия за бързо изясняване на истината", написа в профила си в Туитър главният прокурор Иван Гешев за катастрофата. По негово разпореждане делото за тежкия пътен инцидент на АМ "Струма" е възложено на екип от следователи на Националната следствена служба, съобщи още рано сутринта говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

автобус Струма инцидент прокурори
Георги Димитров

автобус Струма инцидент
Георги Димитров

Сарафов за „Струма“: Имало е взрив, въпросът е дали отвътре, или при сблъсъка с мантинелите

Според Борислав Сарафов, възможно е тя да е заради човешка грешка, от страна на шофьора, или заради внезапна техническа неизправност.

Кметът на Перник каза, че 50 метра от мантинелата на АМ "Струма" са разкъсани при сблъсъка с автобуса. Според първоначалната информация, пътниците не са могли да се спасят заради това, че автобусът се е преобърнал. Сред жертвите може да са не само граждани на Република Северна Македония, сочеха източниците от първите часове на трагедията.

"Координацията между службите на двете държави е на високо ниво. Даваме информация на гражданите. Болката от трагедията е много голяма", посочи Зоран Заев на брифинга с премиера Янев. След подобряване на състоянието на оцелелите, те ще бъдат транспортирани до болница в Скопие, добави той. Според премиера на Северна Македония, разследващите органи трябва да дадат детайлите около инцидента. Имаме информация за фирмата, собственик на автобуса, но това е работа на разследващите, обясни той.

От "Пирогов" съобщиха, че няма опасност за живота на седмината от запалилия се автобус, настанени в болницата. След като се подобри състоянието им, ще бъдат транспортирани в Скопие.

Република Северна Македония обяви тридневен траур, а българското правителство обяви 24 ноември за Ден на национален траур в памет на загиналите при пожара в Дома за възрастни хора в с. Рояк и на жертвите на АМ "Струма".

24 ноември: Ден на национален траур в България

Правителството на Република Северна Македония обяви тридневен траур

Струма
БГНЕС

БТА