Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристигна в болница "Пирогов", където посети ранените в трагедията на АМ "Струма", където през нощта се запали пътнически автобус и взе 45 жертви.

"Случи се страшна трагедия, благодарение на бързите интервенция на българските власти и на премиера Янев са спасени 7 души, ние ги посетихме. Благодарен съм на директора на болницата за грижите към ранените. Трябва да  се направи анализ. Необходимо е да се стабилизират пациентите и да ги преместим след това е в Скопие. Сред ранените е 16-годишно момче", заяви Заев.

Автобус се запали на АМ „Струма“, над 40 души загинаха

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви, че наистина е имало бърза реакция от българските власти, оказана е първа медицинска помощ и ранените са стабилизирани.

"Ще оставим на българските експерти да анализират причините за инцидента. Слава Богу има оцелели, които ще разкажат какво се е случило. Когато е започнал пожарът в автобуса, от задните седалки пътниците са успели да счупят прозореца и да се измъкнат. Част от роднините на пострадалите ще дойдат в "Пирогов", посочи Заев.

Рашков за трагедията на „Струма“: Картината е ужасяваща и не всеки може да я издържи

Премиерът на Северна Македония заяви, че е благодарен на българската страна за помощта. Той ще се срещне с премиера Янев в Министерския съвет. Заев не се ангажира да коментира евентуалните причини за инцидента и заяви, че не може като премиер да каже дали автобусът е бил в техническа изправност или не, но това ще бъде преценено от българските експерти и разследващи. 

Жертвите са от повече националности - има и от Сърбия, и от Белгия, но са граждани на Северна Македония. Жертвите не са само от Скопие, има и от други македонски градове,обявиха още северномакедонските власти.

По-рано премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви за агенция МИА, че е разговарял с един от оцелелите в страшната катастрофа на магистрала "Струма", който го информирал, че е чул силна експлозия.

След трагедията на АМ „Струма“: Проверяват състоянието на пътя в участъка


"В контакт съм с премиера Стефан Янев, който вече посети хората. Имах възможност да разговарям с един от оцелелите. Той обясни, че хората са спели в автобуса, когато се чула силна експлозия. Успели да счупят един от прозорците и така се спасили няколко души. За съжаление, другите не успели. Става дума за страшна трагедия, защото най-много са деца - 12 деца под 18 години, а и другите са млади хора на по 20-30 години. Повечето са наши граждани, но има и от Сърбия", каза Заев за МИА. 
 
БТА