Две са основните версии, по които се работи: човешка грешка и техническа неизправност
Трагедия на АМ "Струма". Пътнически автобус се запали на пътя, 45 души са загинали при инцидента

Трагичният инцидент е станал край Боснек в нощта срещу вторник, седем души са оцелели

струма автобус боснек
Георги Димитров

Сигналът е подаден малко след 2 часа тази сутрин. На АМ “Струма“, около 31 км е самокатастрофирал автобус, в резултат на инцидента са загинали 45 души. Превозното средство е с регистрация на Р Северна Македония, се казва още в съобщението на полицията, съобщиха от МВР. Своевременно на място са изпратени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ. В резултат на бързите им действия седем души са транспортирани в болнични заведения за лечение.

струма автобус боснек
Георги Димитров


Шестима от настанените в "Пирогов" са с изгаряния на лицето и на горните дихателни пътища. С изгаряния на ръцете са двама, останалите са с разкъсни рани. Това каза проф. Мая Аргирова, началник на клиниката по изгаряния в "Пирогов".

Пирогов спешно отделение инцидент Струма
БТА

Седмият пострадал е с фрактура на бедрото и е настанен в Травматологията. Хората са в тежка психотравма, загубили са близки, деца. Скачали са от прозорците на автобуса, оттам са и травмите им, допълни Аргирова. 

Движението е преустановено в двете посоки и се пренасочва през Радомир. 

Две са основните версии
, по които се работи: човешка грешка и техническа неизправност. Тава стана ясно от брифинг на властите от мястото. Заместник главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че информацията е, че 50 пътници са били в този автобус, 7 са оцелели, 45 са загиналите. Двама са били шофьорите. 

На мястото на инцидента пристигнаха премиерът Стефан Янев и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. 

"Автобусът е със северномакедонска регистрация, водачът е северномакедонски гражданин. Автобусът е влязъл през ГКПП "Капитан Андреево" в 21.15 ч. в понеделник, и е пътувал за Северна Македония. Трябвало е да излезе през Гюешево." Това каза по-рано Станимир Станев, директор на ГД "Национална полиция", който е на мястото на инцидента с автобуса.

струма автобус боснек
Георги Димитров

„Има доста хора, които са били деца и непълнолетни, загинали са и две близначета. Оцелели са две жени и петима мъже, настанени са в "Пирогов" без опасност за живота. Автобусът не е изпаднал от магистралата, няма данни за участие на друго превозно средство", каза още Станев. И уточни - 12 деца под 18-годишна възраст са загинали при инцидента.

Най-малкият пътник в автобуса е бил на 4 г. Това съобщава репортерът на БГНЕС от Скопие. Става въпрос за дете родено през 2017г.

Най-възрастният пътник е на 63 години. Той е роден през 1958 г. Според информацията по-голямата част от пътуващите са родени между 1971 и 2004 г.

струма автобус боснек
Георги Димитров


Според първоначална информация причината да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал.

Временно е ограничено движението в двете посоки на АМ "Струма" в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя".

Обходният маршрут е от пътен възел "Долна Диканя " - път III-627 - Радомир, и път I-6 до пътен възел "Даскалово", съобщиха от АПИ. 
БГНЕС, NOVA, БТА