Има две основни версии: Човешка грешка, а другото е внезапна техническа неизправност, заяви Борислав Сарафов, заместник на главния прокурор
Картината е ужасяваща и не всеки може да издържи на тази картина. Детайли ще се изясняват в хода на разследване. Не е за гледане там. Да не изпадаме в детайли в тези ранни часове. Да го оставим за други часове. Бих казал, че такова нещо не съм виждал досега. Хората са скупчени и на въглен и никой не може да ви каже колко са на брой, нито кои са, трябва да се идентифицират и да се установяват човек по човек. Едва тогава може да се каже колко точно са на брой. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков, който е на мястото на инцидента заедно с премиера Стефан Янев.
 

Бойко Рашков
БТА


тежката катастрофа с автобус на "Струма"
Снимка: Георги Димитров"Налага се да се предприемат мерки на отклоняване на движението, за да може процесуално-следствените действия да се проведат. Гражданите трябва да имат предвид това. Ще се отклоняват пътуващите, които ще минават през Радомир. В хода на събитията ще се информира своевременно. Такива действия изискват доста време и няма да е за един ден", посочи Рашков.

Автобус се запали на АМ „Струма“, над 40 души загинаха

"Събрали сме се по повод, който не е приятен. Това е една трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред България да реагира много бързо и да направи възможното – най-напред да разследва този инцидент и какво е довело до смъртта на 46 човека и какви грижи могат да се положат за оцелелите.", коментира служебният премиер Стефан Янев.
 

Георги ДимитровКъм този момент единствено можем да кажем, че имаме огромна трагедия и изказвам съчувствие и съболезнования към близките на загиналите.

"Дано от този инцидент извлечем нужните поуки и да не допускаме такива трагедии", посочи още премиерът.

50 метра от мантинелата на „Струма“ е разкъсана при тежката катастрофата на автобус

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че имат информация, че 50 пътници са били в този автобус, 7 са оцелели, 45 са загиналите. Двама са били шофьорите. "Пътуват биолози, които ще вземат ДНК материал, за да идентифицират самоличността на всички жертви. Началната информация, която имаме, е че нямаме български граждани. Има две основни версии: Човешка грешка, а другото е внезапна техническа неизправност, което е довело до катастрофата", коментира Сарафов.

Прави се оглед дали е имало спирачен път. По думите му такова произшествие с такива мащаби не е имало.

Автобусите са били общо 4, пътували от Истанбул към Северна Македония. Половин час преди инцидента пътниците и шофьора са почивали на бензиностанция на изхода от София.

Запалването е възможно да се е получило от допира с мантинелата, след искра. Има версии и с изтичане на гориво, заспиване, също  са сред възможните сценарий.

Оцелелите, които са настанени в „Пирогов“, се разпитват.
 

тежката катастрофа с автобус на "Струма"
Снимка: Георги Димитров