Автобусът е бил съвсем нов - на около 3 години
Има данни, че е имало взрив при инцидента с македонския автобус на АМ "Струма". Това стана ясно от думите на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, който даде съвместен брифинг с главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески, говорителят на главния прокурор на Република България Сийка Милева и ръководителя на специализираната прокуратура на Северна Македония - Вилма Русевска.
 

автобус Струма инцидент прокурори
Георги Димитров



Въпросът е дали този взрив е причинен отвътре в автобуса, или взрив след удар в мантинелата, това ще бъде изяснено в хода на разследването.По думите на Сарафов, отново се стига до основните версии - човешка грешка или техническа неизправност. Имало е и втори шофьор, но не е ясно дали е сред оцелелите, но се предполага, че нито един от двамата е оцелял.

Автобус се запали на АМ „Струма“, над 40 души загинаха

Борислав Сарафов заяви, че след като приключат следствените действия, ще има становища по въпроси като например имало спирачния път. По думите му, картината вече се изяснява. Отделни екипи разговорят с пострадалите в „Пирогов“, само двама в момента са в адекватно състояние, другите са още в шок. Има и очевидци на местопроизшествието, които се гледат.

Предстои автотехническа и съдебно-медицинска експертиза.

Няма данни да е карано допълнително гориво, каквито информации се появиха по-рано.

Сарафов посочи, че автобусът е сравнително нов - на около 3 години.

Ключовият момент е получаването по най-бърз начин на биологичен материал от техните близки и роднини, за да идентифицираме всички жертви. Мисля, че вече започва в РСМ този процес. Случаят и при тях е с изключителен приоритет, добави Сарафов.
 

автобус Струма инцидент прокурори
Георги Димитров