Днешният ден беше белязан от страшна трагедия. Пътнически автобус, превозващ 52 души, се запали на магистрала "Струма".

45 души загинаха, седем души са оцелели. Инцидентът е станал малко след 02.00 часа тази сутрин край Боснек. Политици от различни партии изказаха съболезнования към близките на загиналите и призоваха за смирение.

"Изразяваме съболезнования от името на партия ГЕРБ на близките на жертвите от инцидента на "Струма". Всички опити в този ден за инсинуации, че причината е в пътното трасе и настилки, изразена от кмета на Перник и служебни министри, са дълбоко грешни. Апелирам всички политици да разберат, че изборите приключиха. Внушенията няма да върнат погубените човешките животи. Сега трябва да се гарантира обективно, прозрачно и честно изследване. Трябва да се носи отговорност, сега е време за смирение. Тъй като фактите са най-важни, когато се търси отговорност и се служи с внушения, сега ще ви запознаем с фактите", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на брифинг в централата на партията.

Автобус се запали на АМ „Струма“, над 40 души загинаха

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също изказа своите съболезнования в профила си във Фейсбук.

"Черни 24 часа за България! 9 души починаха при пожар в село Рояк. 45 граждани на Северна Македония загубиха живота си в пламнал автобус и катастрофа на магистрала “Струма”.254 жертви от COVID-19. Съболезнования на близките им. Бог да прости всички!", написа той.

И лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов изрази емоциите си във връзка с трагедията във Фейсбук.

"Ужасяващо, тежко и неразбираемо. Нямам думи, с които да изкажа тъгата и болката си от страшния инцидент на магистрала "Струма" преди часове. 45 души, сред тях и невръстни деца си отидоха от този свят по жесток начин. Наши братя и сестри от Македония. 9 човека загинаха снощи при пожар в с. Рояк. Смирение. Само това мога да кажа. Бог да ги прости!", пише той.

И лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов качи емоционална публикация във Фейсбук във връзка с трагедията на АМ "Струма".

"Преди години пред очите ми стана катастрофа. Аз бях една от първите коли, които бяха в близост дo катастрофата. Пострадалото момиче беше 16-годишно. И почина в моята кола на път за болницата. Това се случи на морето. Между Бургас и Поморие. На пътя беше останала една от нейните джапанки. И до ден днешен ми е трудно да гледам джапанки. Тази трагедия днес е неописуема. 46 загинали. 12 деца. Всички сме хора - няма значение от каква националност и от каква религия сме. Знам, че всички състрадавате и съчувствате, защото сме хора. И от двете страни на границата думата БОЛКА звучи и се пише по един и същи начин. А и тази гадна поговорка, че нещастието никога не идвало само. Българите, които изгоряха в старческия дом… Толкова е тъжно. Така че още веднъж – страданието няма националност, религия и цвят на кожата. Всички сме хора. Светла им памет на всички загинали", написа той.

Съболезнования към семействата на загиналите в катастрофата на АМ "Струма" изказаха и от "Продължаваме Промяната".

"Целият екип на "Продължаваме Промяната" изказва своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите при този жесток пътен инцидент.
Тази неописуема човешка трагедия не бива да бъде политизирана, но със сигурност трябва да бъде разследвана и резултатите от това разследване да бъдат публично оповестени във възможно най-кратък срок. Длъжни сме не само да разберем причините за случилото се, но и да направим всичко по силите ни подобни трагедии никога повече да не се случват.
Съвещанията на предвидените за днешния ден експертни групи по създаване на коалиционно правителство ще започват с едноминутно мълчание в памет на загиналите.
Обезпечаването на пътната безопасност и опазването на човешкия живот ще бъдат истински приоритет на следващото управление", се казва в прессъобщението.

Борислав Сарафов: Имало е взрив, въпросът е дали отвътре или при сблъсъка с мантинелите

От партия "Възраждане" предложиха правителството да обяви ден заради трагедията на АМ "Струма".

"Вече повече от 100 години България и Македония са разделени, но историческата ни орис да бъдем един народ в две държави не ни изоставя и в добро, и в зло.Само в рамките на по-малко от 24 часа две трагедии отнеха по нелеп начин живота на много български и македонски граждани. Орисани да бъдем заедно дори и в трагедията, нека бъдем заедно и в мъката си", гласи съобщението. Призоваваме българското правителство да обяви ден на национален траур и обща почит към нелепо отишлите си от този свят наши сънародници от двете страни на българо-македонската граница. Бог да прости загиналите!", заявиха още от партията.
 

.