Изразяваме съболезнования от името на партия ГЕРБ на близките на жертвите от инцидента на „Струма“. Всички опити в този ден за инсинуации, че причината е в пътното трасе и настилки, изразена от кмета на Перник и служебни министри, са дълбоко грешни. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на брифинг в централата на партията.

"Апелирам всички политици да разберат, че изборите приключиха. Внушенията няма да върнат погубените човешките животи. Сега трябва да се гарантира обективно, прозрачно и честно изследване. Трябва да се носи отговорност, сега е време за смирение. Тъй като фактите са най-важни, когато се търси отговорност и се служи с внушения, сега ще ви запознаем с фактите", коментира Атанасова.

Автобус се запали на АМ „Струма“, над 40 души загинаха

Александър Иванов от ГЕРБ даде повече подробности.

„Участъкът от АМ „Струма“, където катастрофира автобусът от Северна Македония, е строен между 2002 и 2004 година, по времето на господин Паскалев, регионален министър и вицепремиер, и регионалния министър Карнаузов. Строен е по изискванията по тогавашното законодателство. Нормите бяха осъвременени преди две години при немски образец. Тоест тогава е строен по съветски тип. По съществуващата нормативна уредба не се допуска подобни наклони, които са повече от 6 градуса и виражи. Сега не би се построила по такъв начин. Извършва се обезопасяване на ската в срещуположното платно. От 2020 се работи в този участък заради срутища. Мантинелите по „Хемус“, „Струма“ и „Тракия“ са в лошо състояние. Нито метър маркировка не е положена. От предишното ръководство от АПИ има задания за укрепване и за маркировката за 2021 година. Обръщам се към госпожа Комитова – последните месеци заданието за маркировката не е изпълнено от вашето министерство, вашето АПИ, от „Автомагистрали“ АД“, посочи той.

Янев: Трагедиите са общи, без значение каква е националността

Десислава Атанасова допълни, че България трябва да предложи да е ден на траур както у нас, така и в Република Северна Македония.